Kako poboljšati kreditni rejting

rejting

 

Određivanje kreditnog rejtinga predstavlja standardnu proceduru kojom se utvrđuje stepen rizika prilikom dodele pozajmica, kredita, hipoteka i drugih vidova finansijskih zajmova. Tu se ne radi o previše kompleksnom procesu, već o vitalnom delu sagledavanja vaše finansijske slike. Visok kreditni rejting obezbeđuje pristup naboljim kreditnim proizvodima. To znači da je zbog relativno niskog rizika od gubitaka (kašnjenja, propuštanja ili potpune obustave otplate rata) banka  spremna da vam ponudi ličnu pozajmicu sa niskom kamatnom stopom, što je svakako od velikog značaja za vas, posebno u situacijama kada menjate posao ili tražite drugi stan. Sa tim u vezi, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da poboljšate svoj kreditni rejting:

 

Vraćajte svoje dugove na vreme.

U slučaju da ste korisnik kreditnih usluga, plaćanje rata u skladu sa Planom otplate kredita, dakle na vreme i bez zakašnjenja je prva stvar koja ukazuje da svoje obaveze izmirujete na vreme, te da nemate finansijske probleme koji bi mogli ugroziti otplate budućih kredita. Istorija otplate ranijih finansijskih zaduženja je ključni parameter u tzv. FICO indikatoru. FICO je metoda za određivanje kreditnog rejtinga koju je kreirala Fair Isaac Corporation, po čemu je i dobila ime. FICO indikator uključuje: istoriju otplate kredita, trenutni nivo zaduženosti, vrste korišćenih kredita, dužinu kreditne istorije i nove kredite.

save-or-pay-debt-hero-1140x570

 

Kreirajte automatske podsetnike za plaćanje.

Ukoliko zaboravljate da izmirite svoja dugovanja na vreme, evo rešenja: automatska otplata. Ukoliko niste sigurni da možete izmiriti celu ratu odjednom, onda podesite svoj raspored plaćanja tako da je izmirujete parcijalno tj. iz više delova. Ovo je posebno važno kod otplate studentskih kredita, jer je poznato da studenti, dakle lica koja nemaju stalno zaposlenje, mogu imati finansijskih problema. Iako je najbolje rešenje automatsko plaćanje određenog dana u mesecu (datum dospeća rate), mnogi ljudi mogu imati poteškoća da baš tog dana obezbede sredstva na računu. Zbog toga je podsetnik izuzetno važan. U tome vam mogu pomoći razne Google aplikacije ili Outlook kalendar.

Intrday-Trading

 

Ne uzimajte previše kredita u isto vreme.

Kao što je već rečeno, FICO indikator uzima u obzir nova finansijska zaduženja kao i nivo vašeg kreditnog limita. Kreditni biro prati celokupnu kreditnu aktivnost svakog lica, tako da prevelika zaduženja u isto vreme ne idu u prilog vašem kreditnom rejtingu. Pokušajte da koristite samo one kreditne usluge koje su vam zaista neophodne.

 

Balansirajte između prihoda i potrošnje.

Balansiranje između prihoda i rashoda, pogotovo u prisustvu većih finansijskih opterećenja može biti jako stresno. Zato je važno da vaši finansijski izdaci (otplate zaduženja) na mesečnom nivou ne predstavljaju opterećenje za vas, jer se to onda odražava na kvalitet svakodnevnog života. Na primer ako zarađujete 80000 dinara mesečno, a na kredite, kreditne kartice, odložena plaćanja, čekove i ostale pozajmice vam odlazi 40000 dinara, onda je to činjenica koja neće impresionirati buduće kreditore. Drugim rečima, vaš kreditni rejting je jako nizak. Trudite se da kreditna opterećenja ne prelaze 30% vaših mesečnih prihoda.

02balance

Ključan faktor u poboljšanju kreditnog rejtinga je disciplina. Čak i u slučaju da prolazite kroz težak period u životu, vrlo je važno da poboljšate svoje finansijske navike.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori