Šta trebate da znate o trgovini naftom

bulls-770x400

Nafta je energent kojim se najviše trguje na svetu. Taj podatak i ne čudi jer oko 30% globalne potrošnje energije otpada na naftu i naftne derivate. Sa druge strane, to znači da je svetsko tržište nafte zbog velikog obima trgovine vrlo likvidno.

Cena nafte je izuzetno volatilna, sa velikim dnevnim oscilacijama koje su posledica velikog broja globalnopolitičkih i ekonomskih informacija koje se objave u toku dana. Osnovni pokretač bilo koje cene, pa i cene nafte na svetskom tržištu jeste odnos ponude i potražnje. Na primer, izveštaj o zalihama koji objavljuje API (American Petroleum Institute) predstavlja jako značajnu informaciju na osnovu koje proizvođači i učesnici na tržištu prate stanje na globalnom nivou. Takođe, američko ministarstvo energetike svake srede objavljuje stanje zaliha i rezervi sirove nafte u SAD.

222

Zašto izabrati naftu za investiranje?

Mnogi investitori veruju da tržište nafte bolje reflektuje stanje u svetskoj ekonomiji od tržišta kapitala (najvećih svetskih berzi). Nafta je veoma važna sirovina na globalnom nivou, pa je značaj tržišta nafte stabilan tj. ne dovodi se u pitanje.

Investiranje u naftu je moguće putem trgovinske platforme MetaTrader. Najlakši put je svakako kroz izbor instrumenata CFD OIL ili OIL WTI. Sistem trgovanja putem platforme MetaTrader je vrlo stabilan i pouzdan, nudi trenutno izvršenje naredbi i vrhunski nivo zaštite, što je veoma važno uzimajući u obzir kreditnu polugu. Platforma nudi korišćenje Stop Loss ili Take Profit naredbi za trgovanje, u zavisnosti od vaše investicione strategije.

Trgovina naftom na svetskoj berzi zahteva fundamentalno poznavanje tehničke analize, veštinu upravljanja kapitalom i tzv. emocionalni menadžment. Drugim rečima, potrabna vam je strategija i iskustvo da biste ostvarili profit. S obzirom da je vežba jedna od glavnih stubova uspeha, preporučujemo otvaranje demo računa na kome možete trgovati u realnim uslovima sa virtuelnim novcem. Nakon što ostvarite uspeh na demonstracionom računu, trebate razmisliti o investiciji na realnom računu u cilju ostvarivanja profita na tržištu nafte.

Money-Gif1-2-1

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori