Da li su vaše finansije zdrave?

Untitled-1

Finansijsko zdravlje je jednoglasna želja svih nas. Svi želimo postići blagostanje, mada mnogi od nas nisu sigurni šta pod blagostanjem podrazumevaju. Kaže se da za vođenje uspešnog biznisa morate imati novac. Međutim, uspešni ljudi imaju malo drugačiji stav: da biste bili bogati, morate imati dobre navike u vezi sa novcem.

Šta Vama znače zdrave finansije?

Pre nego što odgovorite, pozivamo Vas da pročitate nekoliko jednostavnih i jasnih pravila koja se tiču dobro izbalansiranog finansijskog života.

Postavite ciljeve koji vas motivišu i koji su u direktnoj vezi sa vašim životnim prioritetima. Ciljevi predstavljaju „kanale“ koji usmeravaju vaše vreme i uložene napore u ostvarivanju snova, korak po korak. Postavljanje ciljeva će vam pomoći da se fokusirate na akumulaciju znanja i alata za finansijski razvoj i vodiće vas kroz organizaciju sopstvenog vremena na konstruktivan način kako biste na kraju neizostavno mogli uživati u svojim postignućima.

Počnite malim koracima. Kao i u svim oblastima u životu, put napretka predstavlja evoluciju. Započnite ovaj put kvalitetnom edukacijom koja će biti osnova za vođenje posla. Morate znati da ćete i na tom putu praviti greške, ali vas one neće koštati puno ako put započnete malim, sigurnim koracima.

Učite o novcu, planiranju i investiranju. U ovom trenutku ne postoji škola u kojoj ćete naučiti kako da razvijete svoje finansijske veštine i primenite ih u stvarnom životu. Onda se postavlja pitanje, kako da steknete finansijsko obrazovanje primenjljivo u praksi? Pored hiljada knjiga i neiscrpnih resursa na internetu, možete se odlučiti za pohađanje specijalizovanih kurseva i vebinara koji će vam pružiti sve što vam je potrebno da znate o novcu i investicijama.

Napravite plan za sebe. Da li ste odlučili u kom pravcu želite da idete kada su finansije u pitanju? Ako još uvek imate neke ciljeve, da li biste koristili vodič koji vam može pomoći da pokrenete novi posao ili vam treba više vremena za prikupljanje kapitala za ono što želite da postignete? Jasan plan na papiru vam pomaže da razjasnite osnovne ideje i zahteva od vas da prikupite informacije, istražite tržište, procenite određene troškove, itd.

Još jedan važan detalj: kada postavite svoje ciljeve i želite da napravite finansijski plan, prvo odgovorite na sledeća pitanja:

— Da li ste dobro informisani o onome što želite da radite?

— Koje su vam informacije potrebne?

— Ko vam može dati relevantne i kvalitetne informacije?

— Šta još treba da znate da biste postigli svoje ciljeve?

— Ko vam može pomoći u finansijskom planiranju i ko vas može voditi kroz prve korake do uspeha?

Brajan Trejsi je rekao: Neuspeh u planiranju znači neuspeh u planiranju. A da biste postigli finansijsku ravnotežu i materijalizovali sve što planirate, morate ne samo da postavite svoje ciljeve, već i da se uverite da su postavljeni ciljevi realni, da ste im dali prioritet i da ste napravili efikasan plan akcija da ih ostvarite.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori