Kako štednjom uvećati svoju imovinu

African-Entrepreneur-Investment-Guide

Bilo da ste zaposleni ili poslodavac, ono što vas interesuje jesu sredstva koja predstavljaju ekonomski izvor, odnosno koja imaju sposobnost da donesu profit. Tu su pre svega osnovna sredstva (obično se radi o nekretninama) ili kratkoročna sredstva (novčana sredstva, hartije od vrednosti, obveznice i dr.) koja su uključena u ekonomski krug poslovanja.

Ako želite da povećate vrednost svoje imovine, morate znati razliku između lične imovine i ličnih obaveza jer, upravo je u tome ključ, što je najbolje objasnio Robert Kiosaki u svojoj knjizi „Bogati otac, siromašni otac“ i to na sledeći način: Aktiva = sve ono što vam donosi novac u novčanik; Obaveze = sve ono što vam odnosi novac iz novčanika.

Drugim rečima, pod imovinom podrazumevamo: keš, štedne račune, depozitne račune, bondove, biznis, nekretnine koje nisu pod hipotekom, dragocenosti, intelektualnu svojinu itd. Obaveze su: sva dugovanja, krediti i drugi oblici zajmova koje imate.

Neto imovina = Imovina – Obaveze.

Sada dolazimo do ključnog pitanja: Kako iz meseca u mesec povećavati neto imovinu?

Najvažnija stvar je štednja, koju definišemo kao sposobnost, mogućnost i rešenost da svakog meseca, bez izuzetka, odvajate određenu količinu novca od ostvarenog prihoda i prebacujete u imovinu. Na primer, 15% ukupnih ličnih prihoda usmeriti na štedni račun ili investicioni račun ili depozitni račun itd. Odličan primer je da deo ostvarenog profita, bonuse itd. odmah usmerite u ovom pravcu, odnosno da na godišnjem nivou definišete željeni rast imovine i da iz meseca u mesec vršite procenu ekonomske situacije i pratite kako se vaš plan ispunjava.

Naredni korak bi bio da povećate vrednost pasivnog prihoda, pre svega investicija, jer one predstavljaju faktor koji izuzetno doprinosi rastu vaše lične neto imovine. Postoji mnogo primera investicija, a najčešće su: kamatne stope na uložena/deponovana sredstva, prihodi od akcija, bondova itd. Kamata na štedne uloge vam danas neće doneti značajan prihod, jer je isuviše mala.

Međutim, pre nego što se odlučite na investiciju, potrebno je da budete spremni za to. Put do ispunjenja finansijskog cilja nije lak i često donosi veliki napor i glavobolju, ali je svakako vredan prolaska. Jer, kada jednom dosegnete finansijsku nezavisnost, bićete mnogo zadovoljniji i u ostalim životnim sferama.

Na kraju, ne zaboravite još jednu stvar: što pre počnete, pre ćete stići do cilja!

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori