Šta nas igra monopol može naučiti o novcu?

mono

Monopol je igra na tabli poznata širom sveta. Svrha igre je da postanete najbogatiji igrač, što se može postati kupovinom, iznajmljivanjem i prodajom nekretnina. To je igra u kojoj se trguje nekretninama i služi za učenje kroz igru, kao i za zabavu. Ako igrate iz zadovoljstva, vrlo brzo ćete shvatiti da igra nudi mnogo važnih lekcija koje se mogu primeniti u stvarnom svetu finansija i investicija. U nastavku možete pročitati 6 vrednih lekcija koje će vam pomoći ne samo da pobedite u igri, već i da bolje razumete principe finansijske opreznosti i investiranja.

Uvek imajte pristup gotovini. U igri, kao i u stvarnom životu, tokom kupovine morate paziti na vlastite novčane tokove kako biste uvek imali lak pristup svojim finansijskim sredstvima. Ovo je jako bitno zbog redovne otplate vlastitih dugova, kao i nepredviđenih troškova. Ako dođete u situaciju da vam ponestane gotovine, bićete prinuđeni da prodate deo imovine i to brzo, što znači po ceni koja je niža od tržišne, a to će dobro doći onima koji u tom trenutku imaju novac.

giphy-1

Budite strpljivi. Ne žurite sa kupovanjem svega i svačega što vam dođe pod ruku samo zato što to možete da priuštite. Morate imati dobro napravljen plan od početka i morate poštovati izabranu strategiju i biti strpljivi, sve dok se ne pojavi prava prilika.

Fokusirajte se na novčani priliv. Najbolje investicije su one koje vam donose konstantan novčani priliv. Pored investiranja, pazite i na novčane tokove kako biste osigurali finansijsku stabilnost. Morate da uzmete u obzir i troškove održavanja imovine koju posedujete, kao i poreze i naknade koje morate da platite kako biste nastavili svoju investicionu aktivnost.

Nije svaka imovina vredna onoliko koliko košta. Pobednici su oni koji ulažu na duge staze, a oprezne odluke o vlasništvu nad nekretninama su siguran put do finansijskog uspeha. Vrednost imovine, kako u igri tako i u stvarnom životu, varira u skladu sa mnogim okolnostima, tako da morate znati da te okolnoci što je moguće bolje procenite, pre nego što donesete konačnu odluku o kupovini.

Naučite da budete dobar prodavac i pregovarač. Tokom igre naučićete kako kupovati, prodavati i trgovati, a to su veštine koje su korisne ne samo u finansijskom, već i u ličnom i profesionalnom životu.

Ne stavljajte sva jaja u jednu korpu. Poslednja, ali ne i najmanje važna lekcija iz igre je da nikada ne treba ulagati samo u jednu stvar, jer splet okolnosti može biti takav da u budućnosti vrednost te jedne stvari/imovine naglo proradne, a onda sa njom odlazi i vaša mogućnost da pobedite. Zato treba devirsifikovati svoja ulaganja i time ćete povećati šansu za pobedom u igri i uspehom u realnom životu.

Koristite finansijske lekcije koji vam nudi Monopol i zapamtite da su edukativne igre odličan način da provedete svoje slobodno vreme i istovremeno učite. Međutim, na rezultate ove igre utiče i sreća, tako da se naučene lekcije moraju primeniti bez obzira da li smo u igri pobedili ili ne. Iako je u pitanju samo igra, Monopol podučava decu finansijskim pojmovima kao što su posedovanje nekretnina, cena, zakon potražnje i ponude, hipoteka, bankrot, finansijsko upravljanje, porezi i takse. Monopol je samo jedna od igara koju možemo da igramo u krugu porodice ili prijatelja i da istovremeno učimo kako da postanemo uspešniji u stvarnom finansijskom svetu.

source

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori