Zašto je fond za hitne situacije tako važan?

life

 

Fond za hitne situacije predstavlja izdvojenu količinu novca koji se može koristiti u retkim situacijama i to isključivo za pokrivanje jednokratnih neplaniranih troškova, kao što su, na primer, hitni medicinski troškovi, troškovi popravke automobila itd. Pokrivanje takvih i sličnih troškova obično nije predviđeno mesečnim budžetom i baš zato je dobro imati izdvojeni novac koji možete koristiti samo u vanrednim situacijama.

Načelno, veličina fonda za hitne situacije bi trebalo da odgovara vašoj uobičajenoj mesečnoj potrošnji u toku 3 meseca tj. tri mesečna porodična/lična budžeta. Međutim, ukoliko ste u mogućnosti, pokušajte da podignite nivo Vašeg fonda na 6 ili 12 mesečnih budžeta, kako biste bili sigurniji. Pre svega, zbog opasnosti od gubitka posla ili drugih stresnih životnih situacija koje novac može (privremeno) ublažiti.

Kako napraviti fond?

Ključni preduslov za kreiranje i punjenje fonda za vandredne situacije jeste izgrađena navika štednje na mesečnom nivou. Ukoliko živite «od prvog do prvog» i kako se to obično kaže «jedva stastavljate kraj sa krajem», u tom slučaju morate poraditi na unapređenju upravljanja novcem. Bez obzira na vaše nezadovoljstvo visinom mesečnih primanja ili velikim životnim troškovima, uvek ima prostora da se stanje unapredi, da se troši malo manje od onog što se zaradi i da se tako započne ciklus štednje.

Najpraktičniji način za punjenje fonda za hitne situacije jeste da kreirate trajni nalog koji će deo vaše mesečne zarade automatski prebacivati na poseban račun fonda. Ukoliko primite bonus ili neki neplanirani dobitak, odmah taj novac prebacite na račun fonda.

WhoppingLeanIndianrhinoceros-small

Sa druge strane, novac koji imate u fondu vam u slučaju potrebe mora biti dostupan, ali ga nemojte koristiti za zadovoljenje dnevnih potreba, već isključivo u situacijama koje ste ranije definisali kao hitne. Stoga je najbolje da ga čuvate na posebnom bankovnim ili investicionom računu. Tu su bitne dve stvari: da vam se novac ne nalazi u kući tj. «na dohvat ruke», kako biste izbegli nekritičko trošenje, kao i da ne bude investiran u kompleksne finansijske instrumente, tako da vam je potrebno dosta vremena da ga opet «pretvorite» u običan novac. Dakle, bankovni (štedni) račun predstavlja najjednostavnije rešenje, tako da ne možete do njega doći jednostavnom upotrebom platne kartice.

Koje su prednosti fonda za hitne situacije?

  • u slučaju nepredviđenih okolnosti, bićete u prilici da trenutno pokrijete neplanirane troškove;

  • bićete oslobiđeni stresa i relaksirani u takvim situacijama, bar što se novca tiče;

  • donosiće odluke bez brige o finansijama;

Možda i najzanačajniji aspekt ovakve vrste fonda jeste njegova isključiva namena. Dakle, to nije novac opšte namene, već specifične tj. posebne. Ukoliko jednom upotrebite sredstva iz fonda, vaš sledeći zadatak jeste njegova obnova tj. dopuna sredstava koje ste upotrebili, kako bi se stanje novca u fondu što pre vratilo na prethodni nivo. čak i u početku osetite poteškoće pri «samonametnutoj» štednji, uz malo volje i discipline moći ćete da napravite sigurnosnu finansijsku mrežu koja će biti tu da vas prihvati kada bude trebalo.

 

 

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori