Emocionalna energija u trgovanju

life

Bez obzira da li ste početnik ili iskusni trejder, verovatno ste već shvatili da ste deo jednog izuzetno teškog posla koji puno toga zahteva od Vas. Možete imati uspešne dane, one manje uspešne ili dane u kojima su gubici neminovni, dane kada se osećate potpuno poraženim. Međutim, ovde je reč o „tajnom sastojku“ koji će vam pomoći da prebrodite takve trenutke. Ovde je reč o emocionalnoj energiji.

Svaki trejder ima svoje metode rešavanja problema u trgovini i svoje načine prevazilaženja poteškoća i prepreka koje se javljaju u poslu. Ma koliko različite bile, u osnovi svih veština, načina i tehnika, leži snaga volje. Ona je takođe deo emocionalne energije trejdera i može se konzumirati na isti način kao i fizička energija. Kada trejder izgubi balans svojih emocija, kao posledica dolazi stres i iscrpljenost, čak iako nije vršio nikakav fizički rad.

Jedna od misija koju svaki trejder treba da ima, jeste da nauči kako da prikupi dovoljno veliki rezervoar emocionalne energije, kako bi mogao da nastavi da radi sa istom snagom volje u emocionalno teškim trenucima, a što će uspeti da ostvari uz poštovanje sledećih pravila:

1. Uklonite sa liste praćenja sve one stvari koje nisu direktno povezane sa vašim trgovinskim sistemom (npr. cene, regione, obime itd). Učinite ih nevidljivim ili neprimetnim.

2. Ukoliko ne trgujete ili ukoliko vam platforma za trgovanje ne dozvaljava da to radite, odmaknite se od računara i radite nešto drugo. Sačuvajte svoju energiju za važne trenutke.

3. Nemojte trgovati kada ste gladni, umorni ili pod stresom. Učinite sve što je potrebno da se okrepite i povratite svoju snagu, kako biste nastavili da uspešno radite svoj posao.

4. Pravite pauze u radu. Čak iako ste pokrenuli veći broj profitabilnih transakcija ili ste pak napravili neke greške koje su vam „ispraznile“ račun, nemojte odmah preduzimati mere. Napravite kraću pauzu od 10-15 minuta, kako biste se oslobodili emocionalne napetosti i omogućili sebi da važne odluke donosite racionalno i „hladne glave“.

 

Intrday-Trading

 

5. Ukoliko ste ušli u loš period, kada vam rezultati nisu za pohvalu, smanjite obim trgovanja, a samim tim i rizike. Dajte sebi vremena i prostora da bolje razumete situaciju u kojoj ste se našli, kako biste što pre obnovili samopouzdanje. Takođe, imajte na umu da su loši periodi u poslu sastavni deo posla i potpuno normalna stvar. Nisu sve transakcije profitabilne i uvek to imajte na umu.

6. Disciplina u trgovanju je podjednako važna kao i emotivni balans, jer vas čuva od stresa. Samodisciplina se postiže kroz planiranje na dnevnom nivou i praćenje realizacije.

7. Na kraju, ali ne i najmanje važno, jeste vaša potreba za odmorom. Odmorite se, napunite baterije bar jednom nedeljno. Izbegnite koliko je god moguće da vikende provodite sedeći ispred računara. Jednostavno, vašem mozgu je potreban odmor. Iskoristite one periode na tržištu, kada su vaša očekivanja niska po pitanju mogućnosti ostvarivanja profita i uzmite odmor.

Srećna trgovina!

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori