Tramp uvodi nove carine na robu iz Kine u vrednosti od $50 miliona

trump-china

Trampova administracija je objavila novu listu robe proizvedene u Kini koja podleže carini. Na spisku su 50 miliona dolara vredna elektronika, avio komonente i mašine koji postaju novo oružje u trgovinskom ratu sa Kinom.

Uvozne takse u visini od 25% na kinesku robu predstavljaju meru kojom se pokušava kazniti Kina zbog, kako kažu zvaničnici SAD, diskriminatorskog odnosa kineske vlade prema američkim kompanijama na unutrašnjem tržištu. Predsednik Tramp se požalio da kineska vlada prisiljava američke kompanije da odaju svoju zaštićenu tehnologiju u zamenu za pristup lokalnom tržištu, kao i da pokušavaju na razne načine da dođu do poslovnih i tehnoloških tajni, pre svega putem sajber-krađe.

U.S. President Donald Trump and first lady Melania arrive on Air Force One at Beijing, China, November 8, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

U.S. President Donald Trump and first lady Melania arrive on Air Force One at Beijing, China, November 8, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Trampova poslednja zaštitna mera preti da naruši lanac snabdevanja korporacijama kao što su Apple i Dell, kao i da izloži američke potrošače koji su navikli na jeftinu elektroniku. O podizanju tenzija između dve najveće svetske ekonomije nećemo govoriti.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori