5 najplaćenijih poslova na svetu u 2018 godini

76366a4db9f7daa26f7ea14006859450

Stanje na tržištu rada se konstantno menja. Poslovi koji su bili izuzetno cenjeni i plaćeni pre 10-20 godina danas počinju na gube na značaju. To je sasvim normalan proces, jer se ceo svet menja. Ljudske potrebe se menjaju, pojavljuju se nove tehnologije, nauka se razvija i sve to direktno utiče na tržište rada.

Evo liste trenutno najplaćenijih profesija u svetu:

HIRURG

doctor-alon-liran

Ovo je vrlo popularna profesija. Među lekarima, najpopularniji su hirurzi. Kako bi postali vrhunski doktor specijalista potrebno je posvetiti najmanje 10 godina života učenju i usavršavanju. Najbolji hirurzi zarađuju oko 180 hiljada dolara godišnje.

ANESTEZIOLOG

img

Anesteziolog nije samo doktor koji uspavljuje pacijenta pred operaciju. Njegova odgovornost za stanje pacijenta tokom operativnog toka je ogromna jer, dok je hirurg posvećen konkretnom problemu, anesteziolog brine o vitalnim funkcijama pacijenta, pa od njegovog znanja i iskustva zavise mnogi ljudski životi. Iako na prvi pogled ne deluje tako, anesteziolog je jako daleko od poslednje osobe u operacionoj sali po značaju. Maksimalna godišnja plata iskusnih anesteziologa dostiže i 162 hiljade dolara.

PILOT

Arnoldchoppa1-640x480

Piloti su jako dugo na listi najplaćenijih zanimanja, pre svega zahvaljujući činjenici da se vazdušni saobraćaj ubrzano razvija još od samog osnivanja. Upravljanje avionom je vrlo kompleksan posao, počev od procesa ukrcavanja putnika na terminalu, preko zemaljskih operacija, poletanja, letenja u svim meteo uslovima itd. To je profesija koja zahteva izdržljivost, smelost i odlučnost. Maksimalna godišnja plata komercijalnih pilota iznosi 134 hiljade dolara.

ANALITIČAR TRŽIŠTA

maxresdefault

Nije tajna da je trgovina različitim stvarima jedan od načina da se zaradi ozbiljan novac. Naravno, trgovina zahteva mudre odluke. Analitičar tržišta je osoba koja zna sve o prodaji i kupovini. Analitičari prikupljaju i obrađuju informacije. Jedan od njihovih zadataka jeste davanje prognoze o budućim tržišnim kretanjima. Takve informacije su veoma bitne velikim biznismenima. Maksimalna godišnja plata analitičara se kreće oko 111 hiljada dolara.

IT STRUČNJAK

itserverroom-2-1024x789

Informacione tehnologije i računari su na ceni u ovim, modernim vremenima. Zbog toga su IT specijalisti danas na ceni kao nikada pre. Njihovi radni zadaci su mnogobrojni: oni sprečavaju curenje informacija na mreži, štite velike sisteme od hakovanja, napada virusa, razvijaju nove softvere itd. Zahvaljujući ovim ljudima, naš svakodnevni život je umnogome olakšan. Zbog toga najbolji među njima zarađuju preko 100 hiljada dolara godišnje!

Potreba za IT podrškom raste iz dana u dan i zbog toga sve više kompanija se nalazi u konstantnoj potrazi za stručnim programerima, developerima i sistem administratorima. Moguće je da za samo par godina IT specijalisti izbiju na vodeće mesto liste najplaćenijih profesija!

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori