Tržišta u šoku: već je iskopano 80% bitkoina, iako je tek početak 2018

the_33_2015_movie-1600x900

Svet bitkoina se suočava sa pravim šokom na početku ove godine. Iako je poznato da svakoga dana raste broj iskopanih bitkoina, brzina “otkopavanja” ne posustaje. Tako je u januaru 2018 godine savladana kota od 80 procenata. Naime od ukupno 21 milion bitkoina, iskopano je više od 80%.

BTC kriptovaluta ukupno raspolaže sa 21 milion jedinica, ali kao što je poznato, broj bitkoina u prometu se povećava tzv. Iskopavanjem ili rudarenjem. S obzirom da vlada prava bitkoin groznica, sve je veći broj bitkoina u opticaju, a samim tim je njegov uticaj na finansijska tržišta sve veći. Kako se raspoloživa količina bitkoina (za otkopavanje) smanjuje, tako raste pomama za njim, a samim tim i njegova vrednost. Analitičari predviđaju da kako se proces rudarenja bude bližio kraju, tj. kada se iscrpe svi rudnici, tada će u praksi biti teže doći do bitkoina, pa će samim tim ta činjenica predstavljati genezu budućeg rasta njegove vrednosti na tržištu.

Prema Cointelegraph-u “rudari” trenutno zarađuju 12.5BTC za svaki iskopani blok, ali Nakamoto protokol predviđa da se nagrada prepolovi nakon svakih 210 000 blokova ili, aproksimativno nakon četiri godine. Naredno smanjenje nagrade će se desiti za dve godine, tačnije sredinom 2020-e i tada će nagrada iznositi 6,25 bitkoina za svaki otkopani blok.

Šta će se desiti sa kriptorudarenjem u budućnosti?

123

Kako predviđa Centar za finansijske usluge renomirane kuće Deloitte, bitkoin i ostale kriptovalute će najverovatnije postati mejnstrim valute, ali će morati da se podvrgnu pravilima i standardima globalne finansijske regulative. Mnoge kriptovalute koje danas postoje će u međuvremenu nestati usled nedostatka potražnje za njima. Za pet godina ćemo videti da same države potpomažu razvoj kriptovaluta.

Stručnjaci iz Deloitte-a takođe tvrde da se kriptovalute već sada nalaze na ivici prelaska u mejnstrim valute. Zbog toga će vlade širom sveta uspostaviti nova pravila koja će dovesti do centralizacije takvih valuta, što će uticati ne samo na njihovu stabilizaciju, već će im omogućiti da dođu na svoju pravu meru tj. biće utvrđena stvarna vrednost svake od kriptovaluta.

Trenutne inovacije na tržištu kriptovaluta, oličene u valute kao što su Ripl, Eterijum, Lajtkoin i druge, samo su fondacije za razvoj ove tehnologije i kao takve beležiće stabilan rast u godinama koje slede.

Potencijal kriptovaluta je ogroman i uvrženo je mišljenje da se na tržištu kriptovaluta u narednim godinama očekuje stabilan rast. Ovo pre svega zavisi od potražnje. Ako nje ima, onda je rast posledično neizbežan. I upravo je u tome stvar. Svi predviđaju da će potražnja za kriptovalutama da raste. Nezaustaviljivo i ubrzano.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori