Kako rudariti bitkoine? 5 koraka za početnike

1

Ako se odlučite na rudarenje bitkoina i taj posao posmatrate kao investiciju i priliku za profitom, onda ćete se sigurno susresti sa jednim velikim problemom, a to je da su gotovo svi sajtovi i forumi na tu temu namenjeni naprednijim korisnicima blokčejn tehnologije. Ukoliko niste profesionalni programmer i nemate iskustva u radu na operativnim sistemima tipa Ubuntu i Linux, već imate nešto iskustva u radu na PC-iju ili Mac-u, onda je ovaj članak namenjen baš vama. Jer, krećemo od samog početka.

Prvi korak jeste kupovina opreme. Pri tome, ne zaboravite da je broj onih koji “kopaju” u potrazi za bitkoinima sve veći i veći, pa je sve teže i teže doći do njih. Zato su početne pripreme jako bitne. Vrlo je važno da na početku dobro izračunate inicijalne troškove u pogledu kupovne hardvera, kao i da razmotrite u kom vremenskom period će vam se investicija isplatiti. U te svrhe možete koristiti kalkulator za rudarenje bitkoina. Potrebno je da unesete podatke o opremi koju nameravate da kupite i videćete koliko dugo ćete čekati na povraćaj investicije i kada ćete ući u plus. Kada završite prethodni proračun, onda je potrebno da kupite računar. Dobro proučite tržište i odaberite onaj koji vam najviše odgovara.

2

Otvorite bitcoin novčanik. S obzirom da je bitcoin kriptovaluta, potrebno je da taj novac negde čuvate. Nakon što dođete do novčanika, budite sigurni da novčanik ima svoju adresu. Adresa je zapravo dugačak niz slova i brojeva. Kreiranje otvorene (javne) bitcoin adrese se razlikuje od novčanika do novčanika, ali je po pravilu to vrlo jednostavan postupak. Upamtite da vam je potrebna otvorena bitkoin adresa, a ne privatni kod, koji predstavlja šifru za vaš novčanik.

Izaberite rudnik. Nakon što se nabavili opremu i novčanik, verovatno jedva čekate da počnete sa kopanjem. Zato je potrebno da se pridružite nekom rudniku. Rudnik čini grupa bitkoin rudara koji kombinuju resurse svojih računara kako bi iskopali što više bitkoina. Suština je u rešavanju određenih algoritama, pa udruživanjem opreme i resursa se stvara mogućnost za rešavanje složenijih algoritama, tako da rastu šanse za otkrivanjem bitkoina. Ukoliko grupa uspe u tome, otkopani bitkoini se dele proporcionalno uloženim resursima. Tako možete zaraditi više bitkoina i brže isplatiti svoju investiciju, u odnosu na slučaj da radite samostalno.

3

Instalirajte program za kopanje na svom računaru. Nakon instalacije, gotovo da ste spremni za početak. Ostaje samo da instalirate program za upravljanje opremom za rudarenje. Imajte u vidu da različiti kompkjuteri zahtevaju upotrebu različitog softvera. Mnogi rudnici imaju svoje softvere, kao što je na primer Bitminer.

Počnite da tražite bitkoine! Sada ste konačno spremni. Startuje svoju rudarsku opremu i povežite je na računar (obično putem USB-a) i otvorite program za rudarenje. Uđite u vašu rudarsku zajednicu (pool), uneiste ime i lozinku. Nakon toga, praktično ste počeli sa radom. Sve što je potrebno jeste da još jednom proverite da li ste dobro uneli adresu svog novčanika.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori