Ledger Nano S – Novčanik za kriptovalute

1

Nadamo se da nećemo pogrešiti ako kažemo da je većina čitalaca ovog teksta već investirala makar i simboličan iznos u kriptovalute. Nakon porasta vesti o hakerskim napadima, porasla je i potreba za sigurnim skladištenjem virtuelnog novca. Autor ovog teksta je na početku bio zbunjen ovim pitanjem, ali je nakon što je proučio tržište, doneo odluku o kupovini novčanika Ledger Nano S.

Za sve zainteresovane, evo kratkog rezimea o uređaju.

Koje su glavne prednosti novčanika Ledger Nano S?

2

Najveća prednost jeste bezbednost.

Pre svega, u pitanju je fizički novčanik, a ne aplikacija. Pomoćna aplikacija na PC-iju je samo konektor, svi podaci se čuvaju u novčaniku, dok se na interfejsu samo interpretiraju.

  1. U slučaju unosa pogrešnog pin koda tri puta zaredom svi podaci sa uređaja se brišu, ali moguće je izvršiti njihov oporavak upotrebom posebne frate koja sadrži 24 reči (većina softverskih novčanika ima fraze od 12 reči).

  2. Fraza za oporavak podataka se sastoji od 24 reči poređanih u strogo definisanom poredku. Fraze se generiše na samom uređaju, pa pre nego što počnete da ga koristite, potrebno je da zapišete generisane reči i te podatke čuvate na tajnom mestu.

3

Svi podaci koji se čuvaju u novčaniku, tako su zapisani da pokušaj bilo kakve spoljne intervencije dovodi do brisanja podataka. Takođe, obezbeđena je podrška za široku listu valuta, koja se povremeno dopunjava tj. čim nova kriptovaluta bude puštena u promet. Spisak aktuelnih kriptovaluta koje možete čuvati u Nano S novčaniku možete proveriti na sledćem linku:

https://www.ledgerwallet.com/cryptocurrencies

Kako se koristi Ledger Nano S

Komponente:

Set koji se isporučuje kupcu prikazan je na prvoj slici u tekstu. Pored samog uređaja, dobijate kabl za vezu sa računarom (standardni konektor za android smarfone), dugački kabl, kratku pertlu i prsten koji se koristi kao privezak za ključeve. Takođe, tu je i uputstvo sa papirom za zabelešku sigurnosnih SEED fraza.

Navigacija, podešavanje PIN-a i snimanje SEED fraze

4

Kada prvi put povežete svoj novčanik sa računarom, potrebno je da istovremeno pritisnete dva dugmeta koja se nalaze sa strane. Tada pokrećete podešavanje uređaja i pritiskanjem levog ili desnog dugmeta vršite kretanje kroz meni, a pritiskom oba dugmeta istovremeno, vršite selekciju i potvdu izabrane opcije.

5

U nekim slučajevima, kada potvrdite slanje transakcije ili kao na slici iznad, ako budete upitani da konfigurišete uređaj kao „new device“, tada levo dugme znači NE, a desno DA.

Pritisnite na DA i podesite uređaj kao nov.

6

PIN kod u dužini od do cifara, kao i da zapišete frazu od 24 reči. Nakon toga uređaj želi da proveri da li ste dobro zapisali fraze, pa će tražiti da unesete recimo petu i dvadesetu reč.

Na kraju procesa konfiguracije, pojavljuje se poruka koja kaže da je sve OK. To znači da je uređaj pravilno podešen i spreman za rad.

7

8

aplikaciju Ledger Manager App. Ona se instalira kao ekstenzija brouzera Google Chrome. Ukoliko nemate ovaj pretraživač, potrebno ga je instalirati.

Takođe, potrebno je instalirati dodatne aplikacije za svaku kriptovalutu ponaosob (samo za one koje planirate da čuvate u novčaniku).

Sve potrebne aplikacije možete preuzeti ovde:

https://www.ledgerwallet.com/apps

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori