Kako razviti finansijsku pismenost kod dece u ranom uzrastu

деца

O finansijskoj pismenosti se u školama ne uči. Potrevno je mnogo truda i vremena da se ti propusti nadoknade, da se promeni način razmišljanja i postane finansijski pismen.“ Robert Kiosaki

Najvažnija stvar u obrazovanju novih generacija svakako je nedostatak finansijske edukacije. Iako su EU/državne institucije u saradnji sa lokalnim školama odgovorne za opismenjavanje dece u oblasti finansija, svedoci smo da se još uvek ništa ne događa. Reforma obrazovnog sistema koja bi tretirala ovo važno pitanje na pravi način vidno izostaje.

Upravo iz tog razloga sva briga oko finansijske pismenosti dece ostaje na roditeljima. Naravno da svaki roditelj želi da čini sve što je potrebno, kako bi pomogao svojoj deci da budu uspešna u životu.

Svakako da ne treba potceniti značaj društvenih igara u kojima se ova tema tretira na dobar način. Između velikog broja takvih igara, verovatno su svi čuli za Monopol ili Cashflow. Međutim, roditelji i njihovi svakodnevni saveti i primeri koje pružaju svojoj deci ostaju najznačajni izvor informacija mališanima, koji će kroz roditeljske primere naučiti ponešto o valjanom upravljanju novcem i potrošačkim navikama. Većina dece lako uči ako im date prave primere iz prakse, a najlakše će usvojiti matricu ponašanja svojih roditelja i krenuti njihovim stopama. Ovo se svakako odnosi i na navike u pogledu finansija.

Zdrave finansijske navike kreiraju zdravo finansijsko ponašanje. Zbog toga roditelji moraju da slede određena pravila kako bi odigrali pravu ulogu u finansijskom obrazovanju podmlatka.

1

Zabavne aktivnosti za decu. Osmislite različite aktivnosti, uz upotrebu kalkulatora, računaljki i sl. ili mobilnih aplikacija tipa „virtuelnog novčanika“ kakvih ima u velikom broju na internetu. Suština je da usmerite decu da razmišljaju o svom budžetu, kako da ga isplaniraju i potroše. Da što pre postanu svesna značaja novca u savremenom društvu. Iako smo skloni da kažemo da nam novac nije najvažniji u životu, sa tim se možemo složiti, ali ne smemo ignorisati njegov značaj, pogotovo kada su u pitanju deca. Zato, od malih nogu učite decu da poseta u supermarketu nije samo nasumično biranje stvari koje nam se sviđaju, već da svaka od tih stavki ima svoju vrednost i da mora da se plati.

Novac se zarađuje odlaskom na posao. Objasnite svojoj deci da idete na posao zato što tamo zarađujete novac koji vam omogućava da kupujete stvari koje inače kupujete. Naučite ih da je svaki posao naporan i da se novac ne može lako zaraditi.

Planiranje potrošnje i uštede. Ako želite da naučite svoje dete da, što se kaže, „ume sa parama“, ohrabrujte ga da štedi novac i čuva ga na vidljivoj lokaciji. Kasica-prasica bi bila dobar primer. Možda deluje smešno, ali zapravo se radi o korisnoj lekciji koja će pomoći detetu da razume značaj uštede. Ne zaboravite da objasnite da novac treba trošiti na dobre stvari.

young child , boy saves change in his piggy bank

young child , boy saves change in his piggy bank

Novac donosi novac. Pokušajte da objasnite detetu šta je to račun u banci. Čak postoje i onlajn bankovni računi specijalno kreirani za decu i mlade tzv. kid-friendly računi. Objasnite detetu ako položi novac u banku, da može računati na kamatu. Takođe dajte svom detetu primere uspešnog investiranja, kako bi ono stvorilo pozitivnu sliku o ulaganju novca.

Father training the son to the finance

Father training the son to the finance

Postoje roditelji koji jednostavno zanemaruju potrebu da svoju decu uče o novcu. Oni ne žele da troše vreme na ove stvari ili misle da su deca previše mala da bi uopšte bila finansijski edukovana. To svakako ne stoji. Veliki broj navika se formira u ranoj mladosti i jako je važno razviti svest o novcu kod najmlađih, kako bi im u životu bilo mnogo lakše.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori