Šta je proklizavanje i kako ga izbeći u trgovini?

1

Sigurno ste imali priliku da čujete da se proklizavanje (eng. slippage) opisuje kao negativna pojava na tržištu. U stvari, radi se o jednoj potpuno normalnoj pojavi koja nije nužno negativna. Štaviše, može trejderima doneti izvesne prednosti.
Šta je proklizavanje?

Prema definiciji, proklizavanje je fenomen koji se javlja kada se naredba ne izvrši po ceni koja je zadata, već po nekoj drugoj ceni. Dakle, proklizavanje nastaje u trenucima kada trejder otvara odnosno zatvara poziciju.

 

2
Kako nastaje?

Proklizavanje se javlja kada je na tržištu prisutan jedan od dva uslova:
1. Kada se tržište otvara po ceni koja je različita od cene zatvaranja. Imajući u vidu nemogućnost trgovanja u periodu kada je tržište zatvoreno, trejder će moći da trguje po najboljoj dostupnoj ceni u trenutku otvaranja tržišta, što se ne mora poklopiti sa prethodno postavljenom stop loss ili take profit naredbom.
2. Kada je tržište otvoreno u uslovima visoke volatilnosti.

 

Kada slippage nastaje?

Ovaj fenomen se obično ispoljava u momentima kada su se pojavile značajne vesti ili su se odigrali važni događaji. Ako se bavite unutardnevnom trgovinom, izbegavajte trgovanje danima kad se objavljuju važne vesti. Takođe, proverite ekonomski kalendar i nemojte otvarati pozicije nekoliko minuta pre i nakon objavljivanja vesti koje imaju veliki uticaj na tržište.
Ponekad, iznenadne objave mogu poremetiti stanje na tržištu i izazvati značajna proklizavanja. Ako ne trgujete tokom važnih dešavanja, verovatno nećete imati problema sa velikim proklizavanjem, ali u svakom slučaju preporuka je da koristite stop loss. Proklizavanje se često vezuje i za tržišta na kojima se slabo trguje (tzv. plitka tržišta).
Kako izbeći proklizavanje?
Najsigurniji način za prevenciju proklizavanja je primena garantovanih stop (limit) naredbi. Imajte u vidu da to nije klasična stop loss naredba već garantovana limit naredba koja se uvek izvršava po ceni koju ste definisali.

 

3
Pravilo: Koristite limit naredbe za otvaranje i zatvaranje pozicije u cilju izbegavanja proklizavanja
Mnogi trejderi se odlučuju za upotrebu limit naredbi, kako bi eliminisali mogućnost pojave proklizavanja. Limit naredba se ovek izvršava po ceni koju ste odredili, ili po boljoj. Imajte na umu da ovaj tip naredbe nikada neće biti izvršen po lošijoj ceni.
Moj savet vam je da sačinite plan trgovanja koji će sadržati upotrebu limit i stop limit naredbi. Tako ćete izbeći proklizavanje prilikom otvaranja pozicije. Međutim, prilikom zatvaranja pozicije imate mnogo manje kontrole nego prilikom njenog otvaranja. Naime, nakon što ste otvorili poziciju, vaš novac se praktično nalazi u rukama tržišta i ono će doneti odluku o tome da li će vaša akvizicija biti profitabilna ili neće. Upravo iz tog razloga mnogi trejderi koriste limit naredbe na tržištu.

Zaključak:
Ponekad je nemoguće izbeći proklizavanje. Štaviše, nemoguće je u potpunosti eliminisati rizik od proklizavanja, zato što je to fenomen koji je direktno vezan za način na koji tržište funkcioniše. Evo na kraju nekoliko saveta:
1. Koristite limit naredbe za otvaranje pozicije, kao i za zatvaranje najprofitabilnijih operacija.
2. Ako želite da odmah napustite tržište, koristite market order.
3. Kada postavljate stop loss, koristite market order.
4. Kontrolišite rizik.
5. Izbegavajte da trgujete nekoliko minuta pre, za vreme i nakon objavljivanja važnih događaja.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori