Ovo morate znati pre nego što počnete da trgujete

165964_c436_3

Kakvo je stanje na Forex tržištu u momentu kada želite da otvorite poziciju? Velika je greška baviti se predviđanjima kako će se tržište kretati u budućnosti.  Mnogo je pametnije dobro razumeti kako se i zašto tržište ponaša sada, u ovom trenutku. Da li na tržištu SADA vlada trend ili je u pitanju bočno kretanje? Da li se na cenovnom grafikonu može uočiti neki obrazac tj. figura tipa «trougao» ili «glava sa ramenima»?

Pokušajte da nađete odgovore na prethodna pitanja i odmah razmotrite mogućnosti za otvaranje pozicije. Ako trgujete u pravcu trenda, onda otvarajte poziciju samo ako je trend jasno izražen. Ako pratite figure, onda sačekajte da se figura nedvosmisleno formira, nemojte žuriti.

Kada uđete na tržište, postavite sebi pitanje: “Da li moja strategija ispunjava uslove tržišta?” Ako je odgovor da — onda nastavite sa trgovinom. Ako je odgovor ne — sačekajte dok se ne stvore povoljni uslovi.

Ako stanje na tržištu ne odgovora vašoj strategiji, onda postavite sebi još jedno pitanje: “Šta treba da se dogodi na tržištu, pa da ono dođe u odgovarajuće stanje? Ovo pitanje će vam pomoći da razmislite o budućem razvoju događaja.  .

Koji je vaš «open/close» plan? Vaš konkretan plan treba da definiše kada i kako ćete otvoriti i zatvoriti poziciju. Dok trgujete, trudite se da se držite svojih open/close pravila, a ne da ih menjate tokom svake trgovinske operacije. Ovo će vam pomoći da se držite svoje strategije i sprečiće nasumična otvaranja i zatvaranja pozicija.

Pre otvaranja svake pozicije morate znati kako ćete ući i izaći sa tržišta, što mora biti u skladu sa vašom strategijom i trenutnim stanjem na tržištu. Kada jasno vidite da su ispunjeni svi uslovi za otvaranje/zatvaranje pozicije, jednostavno preduzmite naredni korak.

Koliki je stepen rizika? W Bez obzira da li će vam konkretna trgovinska operacija doneti profit li ne, morate u svakom trenutku imati plan za zatvaranje pozicije. Nemojte nikako zaboraviti mogućnosti stop loss naredbe. Što se nivoa rizika tiče, samo pomnožite veličinu vaše pozicije sa razlikom između cene otvaranja i zatvaranja i na taj način ćete izračunati rizik. Rezultat ne sme preći 1% vašeg trgovinskog računa.


Naučite više o trgovini na finansijskim tržištima i posetite neki od naših centara u  Srbiji, Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Italiji!

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori