Značaj psihologije za trejdere — kako trgovati a ne izgubiti novac

2016092619301919_a4c0b1904ec549abb5f5451ad1a52b53

Gotovo svaki trejder je imao priliku da oseti uticaj psiholoških efekata na njegove radne aktivnosti.  Oni se javljaju usled više faktora, a kao najznačajniji mogu se izdvojiti greške tehničke prirode, nedostatak discipline ili značajan gubitak kapitala…Kako bi se oslobodili uticaja psiholoških efekata, potrebno je osloboditi se stresa tj. izvora stresa i povratiti poljuljano samopouzdanje.

 

Gubitak novca kod trejdera često izaziva pojačan osećaj straha, besa, želje za osvetom, frustraciju, mržnju usmerenu na finansijsko tržište u celini itd. Kada upadnete u nevolju ove vrste, nije jednostavno okrenuti novi list i nastaviti sa trgovanjem hladne glave. Ono što je dobro, to je osećaj povećane odgovornosti i njega treba iskoristiti kao zamajac za obuzdavanje emocija kako biste smireno i staloženo razmotrili celu situaciju i pokušali da shvatite šta vas je dovelo do takvog ponašanja. Prvo što treba da uradite jeste da obustavite svaki vid trgovine dok ne rešite problem, jer će to samo doneti još problema ako trgujete nervozni i uzbuđeni pod naletom emocija. Verovatno će vam neka prilika izgledati neodoljivo, ali znajte da sav rizik nosite vi sami. Sve dok ne shvatite da ste sami odgovorni za ono što vam se događa u poslu, problemi će se iznova i iznova ponavljati.

 

  • Preuzmite odgovornost i pokušajte da spoznate šta možete uraditi na drugačiji način. To je mnogo zdravije  u odnosu da budete gnevni na sve oko sebe i uvek okrivljujete druge za svoje neuspehe. Sve dok krivite druge znajte da nemate potpunu kontrolu nad svojim postupcima, a samim tim ni nad stvojim trgovanjem. U tom slučaju zašto uopšte trgujete? Pokušajte da povratite kontrolu i rešite problem. Ne dozvolite drugima da imaju kontrolu nad vašim problemom, jer vam oni ništa neće rešiti.

 

  • Zapamtite: uvek postoji rešenje. Na primer, možete izabrati drugo tržište ili uvesti automatski stop-loss sistem za sprečavanje gubitaka ili take profit za obuzdavanje pohlepe itd. Dakle, uvek možete nešto da promenite. Tako ćete doći do načina kojim ćete moći da prepoznate svoje greške.

 

  • Sledeća stvar: kada počinjete sa trgovinom, ne isuštajte iz vida svoju strategiju trgovanja. Sledite svoj plan — to vam je glavni zadatak. Videćete kako vam se samopouzdanje vraća i pomaže vam da se vratite na putu uspeha.

 

  • Zatim krenite da otvarate male pozicije. Profitabilan dan, makar i sa minimalnim profitom, povratiće vam veru u sopstvene mogućnosti. Narednog dana povećajte svoje pozicije. Ako izgubite, lakše ćete podneti mali gubitak zar ne? Drugim rečim, polako se vraćajte na pun obim trgovanja koji ste imali pre «izbijanja krize». Ako se osećate umorno, uzmite par dana odmora. Ako se osećate odmorno i sigurno, pokušajte da povećavate obim svojih operacija, ali idite korak po korak, kako biste se na kraju vratili na normalan nivo trgovanja.

 

Na kraju, zapamtite da pravljenje novca nije glavni cilj. Glavni cilj je da steknete snažno samopouzdanje i da realizujete dobar trgovinski plan. Ako sve ide kako treba, polako povećavajte veličinu otvorenih pozicija sve do dostizanja normalne veličine..


Pridružite nam se u našim obrazovnim centrima u Srbiji, Grčkoj, PoljskojRumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj,Portugaliji i Italiji!


Photo credit: Thomas Lohnes/Agence France-Presse — Getty Images

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori