Kada treba da počnemo sa finansijskim planiranjem?

123654

Najbolji odgovor je: juče. Kao i mnoge druge važne stvari koje redovno odlažete za sutradan, tako je i sa planiranjem finansijskih obaveza: što pre počnete, to bolje. Dobra stvar je to što bez obzira koliko ste rano ili kasno počeli da pravite finansijske planove, oni će vam sigurno pomoći da poboljšate svoju finansijsku situaciju.

Šta znači finansijsko planiranje?

Finansijsko planiranje je proces koji vam služi da pratite svoju finansijsku situaciju, kao i ispunjenje postavljenih ciljeva. Finansijski plan je u stvari put do ostvarenja finansijskih ciljeva. Počev od ušteđevine i kreiranja fondova za krizne situacije, pa do investiranja ušteđenog novca kako biste ostvarili dodatnu otpremninu nakon povlačenja iz posla, sve to možete ostvariti ukoliko imate valjan finansijski plan i ukoliko ga se čvrsto držite.

Koga se ovo tiče?

Bez obzira da li imate 20, 30, 40 ili više godina, finansijski plan je nešto što vas se svakako tiče. Ljudi u dvadesetim razmišljaju kako da pronađu ili započnu svoj prvi posao i kako da se odvoje od roditelja, ali i za to je potreban finansijski plan. U tridesetim su obično na redu brak i osnovanje porodice i opet nam je potreban plan. U četrdesetim se trudimo da svojoj deci pružimo najbolje obrazovanje, kao i da brinemo o svom zdravlju. U kasnijim godinama je glavna tema penzionisanje i kako obezbediti sigurnu starost. Svi ovi aspekti mogu biti pokriveni dobrim finansijskim planiranjem.

Što smo mlađi, to smo skloniji većim rizicima, dok nas u starosti više zanima sigurnost od profita. Zato je jako bitno da se kod pravljenja finansijskog plana uzmu u obzir različiti faktori, kao što su životno doba, postavljeni cilj i projektovano vreme ostvarenja cilja, odnos prema riziku itd.

Što pre počnemo sa finansijskim planiranjem, više ćemo naučiti i bićemo u mogućnosti da popravimo svoje finanijsko stanje, da pripremimo sebe i svoju porodicu za neplanirane događaje koji se mogu desiti, kako bi se osećali spremni za budućnost, ma šta nam ona donosila.

Finansijski plan će nam pre svega omogućiti uvid u ličnu finansijsku situaciju, koja često može biti zamagljena ili (ne)namerno skrivena na prvi pogled. Tako ćemo uspostaviti kontrolu nad finansijama i nećemo je ispuštati iz ruku, što će nam omogućiti da ostvarimo uspehe na raznim životnim poljima.

b582b26d5cd210c1ae1aeb9fbe1b7fae

Finansijsko planiranje će nas pre svega disciplinovati u pogledu trošenja novca i naučiti nas da pravilno donosimo finansijske odluke, što znači na osnovu realnih činjenica i informacija. Kako ćete znati gde želite da stignete u smislu finansija i kako da to postignete, ako ne znate odakle krećete i ako nemate plan kako da to uradite? Sa ličnim finansijskim planom lako ćete razumeti svoju mapu do zakopanog blaga!

Međutim, finansijsko planiranje zahteve određeno znanje iz oblasti finansija. S obzirom da je jako bitno da plan bude dobar i precizan, bitno je da raspolažete određenim znanjem i veštinama kako biste pravilno sastavili svoj plan. Na kraju, jedna izreka Bendžamina Frenklina koja kaže: “Ako nisi uspeo da napraviš plan, znači da si planirao neuspeh”.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori