Prva investicija na berzi i uloga finansijske edukacije

blog123

Prva stvar koja privlači mlade ljude koji su željni uspeha na berzi jeste laka i brza zarada. Međutim, tu postoji mnogo prepreka koje investitor mora da savlada ukoliko ne želi da završi svoje učešće na berzi u kratkom roku. Investicioni rizik se obično uzima u obrzir od strane startap investitora i svršenih diplomaca.

Kako bi investicija bila uspešna, potrebno je puno znanja i veština. Takođe, kao i u bilo kom drugom poslu, što je iskustvo veće, to je veća uspešnost u poslu. Dakle, prikupljeno iskustvo igra veoma važnu ulogu u procesu donošenja trgovinskih odluka.

Šta treba odabrati za prvu investiciju na berzi?

1_pnSW-Z65o8LSrJr9WXyDkw

Pre svega, potrebno je da shvatite da je investiranje na berzi upravo to – investiranje, a ne igranje. Ako ste u stanju da na to gledate kao na pravi, ozbiljan posao, prvo što treba da uradite jeste da se dodatno edukujete u oblasti finansija, a zatim da napravite investicioni plan kojim ćete bliže definisati finansijske instrumente kojima ćete trgovati kada otvorite realni trgovinski račun. Međutim, pre nego što to učinite, potrebno je da pronađete dobrog brokera i sprovedete temeljan trening na demo-računu. Trgovina na demo-računu se praktično ne razlikuje od stvarne trgovine, osim što novac kojim trgujete nije pravi, već virtuelni.

Kada stignete do faze kada možete otvoriti trgovinski račun, to je trenutak kada počinjete sa investiranjem u operacionom smislu – tada vršite plasman svog kapitala na finansijsko tržište ulaganjem u određeni finansijski instrument ili u više njih. Optimum u tom smislu predstavlja pronalaženje balansa između predvidljivosti i volatilnosti. U početku, investicija ne treba biti velika, bolje je početi sa manjim iznosima, ali svakako ne treba ulagati celokupnu sumu. Takođe, važno je držati korak sa ekonomskim vestima i izveštajima velikih kompanija i investicionih fondova.

Nakon što ste započeli trgovanje, potrebno je da kontrolišete bilans stanja na mesečnom nivou kako biste uspostavili stabilan dugoročni odnos sa tržištem. Na taj način ćete biti u mogućnosti da bolje razumete svoj profil rizika, kao i da shvatite svoj položaj na tržištu u pogledu stečenog iskustva u ovoj oblasti.

Kada je pravo vreme za prvu investiciju? Odgovor je da ne postoji pravi trenutak. Ali, što pre počnete da investirate, to bolje!

Kako steći obrazovanje u oblasti finansija?

tenor

Prvi stepen je informisanje, proučavanje različitih finansijskih koncepata i njihovih karakteristika. Drugi i najvažniji korak je primena stečenog znanja u praksi i njegovo prilagođavanje vašem ličnom personalnom modelu. Sticanje finansijskog obrazavanje je moguće jedino korak po korak i samo tako ćete uspeti da napravite dobar plan i strategiju koja će raditi za vas.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori