Još uvek ne učimo na greškama…

1ows_151261787936930

Činjenica je da:

Još uvek ne učimo na tuđim greškama, a često ponavljamo i sopstvene. Jedino učimo iz onih grešaka za koje smo čvrsto rešeni da ih nećemo ponoviti i koje smo u stanju da prepoznamo. Slažete se?

Kako prepoznati grešku?

Prepoznati grešku u stvari znači verovati da greška nije činjenje određene stvari u pogrešno vreme, već da je ta određena stvar greška sama po sebi i da će bez obzira na vreme i mesto, ona uvek predstavljati grešku.

Kako zapamtiti grešku???

2

Verovanje u scenario: “Da, upravo sam napravio grešku. To je to. Zapamtio sam je. Neću više to činiti.” je takođe greška. Stvari ne stoje tako.

Jednostavno to se kosi sa našom sopstvenom misijom na planeti Zemlji – a to je da budemo srećni. Zašto skladištiti negativne epizode u svojoj glavi i život činiti gorim nego što jeste?

Opet isto pitanje: Kako zapamtiti grešku? Otvoriti “Registar greški”?

Ovo je malo bliže poenti, ali ko će započinjati novi dan iščitavanjem svega što je u životu pogrešio?

  • Dobro, šta onda činiti?

Dakle, svaka učinjena greška se mora pretočiti u pravilo. Koje mora biti zapisano. I mora se čitati. Svaki dan.

Imajući u vidu činjenicu da se u životu manje ili više vrtimo u krug, krećemo se napred, a u stvari živimo u petlji sopstvenih navika, u takvim okolnostima će svakodnevno iščitavanje grešaka oličenih u pravila imati dejstvo kojeje je bolje od meditacije, samoafirmacije i ostalih “lifecoach” tehnika. Tehnika je jednostavna a cilj konkretan – izaći iz začaranog kruga. Ubrzo shvatamo da smo počeli da se penjemo na lestivici sopstvenih želja i mogućnosti.

ODLUKA

3

Naravno, u svakom trenutku možete prestati da čitate pravila. Ali, čim budete prestali, pravila će vas ubrzo napustiti. Takođe, možete poželeti da katkad načinite izuzetak…U takvim situacijama, ukoliko niste u stanju da pratite svoju knjigu pravila, onda je najbolje da je zatvorite, bacite u ćošak i krenete iznova.

Međutim, kada se opasnost od ponavljanja greške približi, tada ćete shvatiti da li ste spremni da poštujete svoje odluke ili ne. Pravilo će vam “ostati negde u sećanju” i neće vam biti lako da opet ponovite grešku.

Rešenje se razlikuje od želje da nešto izdržimo. Želja je mnogo slabija kategorija i ona se raspršuje pod spoljnim pritiskom, čak i pod pritiskom drugih želja. Odluka je nešto drugo, ona ima snagu da izdrži svaki udarac…

Odluka je veoma važna u lancu učenja. Kada odlučite da učite, onda ćete učiti vrlo uspešno. Bez odluke, nikada niste načisto.

Zaključak:

Mi ne učimo iz grešaka. Mi učimo samo iz onih grešaka koje:

  1. PREPOZNAMO

  2. PRETVORIMO U PRAVILA

  3. Odlučimo da sledimo pravila, čak i kada je to jako teško!

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori