Pohlepa Vas čini siromašnim

1

Pohlepa je prilično loša stvar. To je negativna osobina ljudskog karaktera koja često doprinosi sukobljavanju i pogoršanju međuljudskih odnosa. Po definiciji psihologa, radi se o neuzastavljivoj želji sticanja materijalnih dobara što je više moguće. Jednom rečju, nikad nije dovoljno. Takođe, pod pohlepom podrazumevamo i nevoljnost da delimo svoja materijalna dobra sa drugima, nešto poput male dece koja ne žele da dele svoje igračke sa ostalom decom. Za takve ljude se često kaže da su u stanju da „otmu slatkiš od deteta“.

Glavni znaci pohlepe nisu samo otvorena želja za novcem, stvarima, hranom, zadovoljstvima, uzbuđenjima, moći i informacijama. Tu je želja da se uvek ima ono najnovije: poslednji model telefona, automobila, najveća kuća, najduža jahta…

2

Kako se izboriti sa pohlepom?

  • Kao što se kaže, priznanje da problem postoji je pola puta do izlečenja. Dakle, ako osećate pritisak sopstvene pohlepe i želite da je se rešite, na dobrom ste putu. Za početak, prestanite da preterano kupujete i akumulirate stvari samo zato što je popularno imati ih. Otarasite se starih nepotrebnih stvari. Naučite da razlikujute štednju od pohlepe.
  • Promenite način razmišljanja. 1) Postavite sistem etičkih principa na prvo mesto, kao najjača prepreka pohlepi. 2) Nakon što prestanete da živite da biste kupovali, svatićete da ste propustili značajne stvari u životu. 3) Ne zaboravite na snagu pohlepe. Ona je toliko jaka da može snažno uticati na vaše rasuđivanje i može vas vrlo lako u vesti u nelegalne aktivnosti.

 3

  • Ne mojte oklevati da darujete svoj novac. Dajte milostinju, učestvujte u humanitarnim akcijama. Ne žalite za novcem. Učinite nešto plemenito. Verujte da je vaš novac potrebniji nekom drugom nego vašoj pohlepi. Izdvojite određenu mesečnu sumu koju ćete trošiti na zabavu sa svojom porodicom. Idite u bioskope, pozorište, muzeje…Ovo će vam doneti ne samo puno lepih emocija i zbližavanja sa porodicom, već će vas konačno osloboditi pohlepe.

Na kraju jedan od omiljenih citata Roberta Kiosakija: „Biti velikodišnog duha i biti spreman da ga podeliš sa svetom oko tebe, doneće ti dividendu. Investiranje u ljude i projekte koji imaju pravi potencijal, doneće ti nagradu“.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori