Izbori u Nemačkoj ukazuju na dugoročne političke rizike

1

Tržišta su prilično hladno reagovala na iznenađujuće dobar rezultat nemačkih ultra-desničara na nedavno održanim nemačkim parlamentarnim izborima. Međutim, stratezi uporozavaju da rastući populististički trend u Evropi ostaje nepromenjen.

Kancelarka Angela Merkel se izborila za četvrti mandat u nizu, iako je njena partija ostala bez dela glasova koji su prešli u ruke ekstremne desnice i time je dobila teži pregovarački položaj sa manjim partijama u procesu formiranja novog kabineta. Koalicija CDU/CSU koju predvodi gospođa Merkel osvojila je 32.9% glasova, dok je drugoplasirana socijaldemokratska partija Martina Šulca sa 20.5% osvojenih glasova. Rezultat pokazuje da ove dve partije nastavljaju da dominiraju nemačkom političkom scenom jer u zbiru imaju preko 50% glasova.

Ipak, analitičari očekuju da će izborni rezultat doneti više od neočekivano snažnog prikazavanja desničara AfD-a kao uticajnog faktora na svetska tržišta, s obzirom da svetskom političkom scenom vladaju i neki drugi faktori rizika, poput rastućih tenzija između S.Koreje i SAD.

“Na osnovu izostanka reakcije tržišta na velike i česte šokove u kratkom periodu, mi ne očekujemo puno u pogledu rasta volatilnosti kao rezultat svega ovoga” – rekao je g.Hetfild.

Malo je verovatno da će izuzetan politički rizik u Evropi nestati u kratkom roku – saopštio je šef za globalni investing Credit Suisse banke, g.Mihajl Štrobik.

Ulazak anti-evropske AfD partije u Bundestag čak može povećati rizik od nastanka političkog antagonizma u Nemačkoj, ali verovatno da se tradicionalne nemačke partije neće opredeliti za saradnju sa ekstremnom desnicom u skorije vreme – dodao je g.Štrobik.

Merkelova će morati da poveća ulog u pregovorima i uzme u obzir velike političke razlike između partija sa kojima će morati da sarađuje u procesu formiranja vlade. Očigledno je da će taj proces biti sporiji i manje stabilan od formiranja prethodnih vlada – izjavio je Eliot Hentov, šef politike i razvoja State Street Global Advisors-a.

Izvor: smth.com

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori