Kako se ICO tržište može promeniti u bliskoj budućnosti

1

Pre par nedelja, centralna banka NR Kine je izdala zvanično saopštenje na svom sajtu u kome upozorava na visok rizik investiranja na ICO (Initial Coin Offerings) tržištu. Time je regulator monetarne politike skrenuo pažnju investitorima da će za eventualne gubitke biti lično odgovorni.

Naime, nesporna je činjenica da na tržište kriptovaluta nijedna država ili centralna banka ne može ostvariti uticaj, te je zbog toga i nemoguće sprovesti meru zabrane učešća na njemu. Doduše, usled ove i sličnih vesti, vrednost bitkoina je pala sa ranije dostignutog maksimuma od $5000 na značajno nižu vrednost, ali se brzo stabilizovala na nivo oko $4500. Dakle, potezi centralnih vlasti upereni protiv ICO tržišta mogu naneti kratkoročnu štetu, ali se na dugoročnom planu ovo tržište za sada pokazuje stabilnim.

Trenutno najveći problem bitkoina leži upravo u tome što nije zvanično odobren od strane regulatora. Izuzetak je Japan, gde je on prepoznat od strane BoJ kao legalno sredstvo plaćanja. Isto se očekuje u J.Koreji, Maleziji i Indiji. Nedostatak zvaničnog priznanja predstavlja veliko ograničenje za tržište kriptovaluta u smislu mogućnosti investiranja od strane velikih američkih i evropskih fondova. Naredni korak jeste regulacija ovog tržišta i Kina već čini izvesne korake u tom smeru, što bi moglo poslužiti kao vodič za ostale u pravcu prepoznavanja bitkoina kao sigurnog investicionog alata, što bi posledično dovelo do rasta njegove vrednosti.

2

U stvari, Initial Coin Offering (ICO) predstavlja rastuću vrednost od samog početka. Ideja je jednostavna: treba vam projekat koji obećava, zanimljiva prezentacija i posrednik za poslove advertajzinga. Zatim sledi ponuda tokena (akcija u projektu) širokom auditorijumu. Nema izveštaja, potvrda revizora i ostalih napornih stvari. Kao rezultat, kupci dobijaju tokene za svoju investiciju, koje mogu iskoristiti za plaćanje usluga vezane za projekat, mogu ih koristiti kao izvor profita itd. Ako je projekat popularan, ponuđeni tokeni se razgrabe za tren, kao vrući kolači.

U večini slučajeva, ICO generiše projekte koji su direktno povezani sa blockchain tehnologijom. U određenoj meri, ICO se može uporediti sa IPO (javnom ponudom akcija), ali još više sa „crowd-funding“ i „venture“ investiranjem, jer 90 od 100 ICO projekata može doživeti bankrot u prvih godinu dana, dok će najviše jedan ili dva doživeti pravi bum. Na primer, popularne kriptovalute kao što su ethereum i ripple, su takođe otpočele svoj put sa ICO. Zrcoin je pokrenut kao ICO za potrebe izgradnje ekoloških postrojenja za proizvodnju cirkona. Podsetimo da su IBM, Microsoft, Facebook, Google, Apple, počeli svoj život kao venture projekti, a danas predstavljaju velike globalne korporacije.

Jednostavnost i pristupačnost ICO tehnologija doveli su do činjenice da se među mnogobrojnim interesantnim projektima mogu pronaći i oni sumnjivi tj. prevarantski. Naime, investitori nemaju nikakve garancije da skriveni cilj projekta nije prevara tj. da njegovi kreatori neće nestati u nepoznatom pravcu nakon što su prikupili dovoljnu količinu sredstava. Na primer, projekat Aragon je imao problem sa SCAM-om tj. kloniranim stranicama postavljenim na tviteru, pa je deo investitora svoja sredstva uplatio na račune prevaranata. Pored ove opasnosti, treba biti oprezan sa ulaganjem u startup-ove generalno, jer je praksa pokazala da u većini slučajeva samo 20% investiranog novca odlazi na razvoj proizvoda, 20% se čuva kao strateška rezerva, 10% se troši na oglašavanje, a čak 50% na troškove menadžmenta. Sa dobrim marketingom, maltene svako može pokrenuti ICO startup i skupiti dovoljno novca za novi auto ili luksuzno putovanje. Stoga ne iznenađuje što veliki broj kupaca tokena postavlja pitanje da li se njihova sredstva troše na pravi način.

ICO je novi fenomen i trenutno se nalazi u uzbudljivom procesu evolucije. Mnoge stvari su neregulisane, nisu registrovane i vlasti postavljaju legitimna pitanja o tome kuda sve to vodi. Ekspanzija ICO fenomena prosto ne može proći nezapaženo. Po našem mišljenu, centralna banka NR Kine je zauzela ispravnu poziciju. Ona pokušava da kontroliše vatru koju raspaljuju ICO špekulanti i da zaštiti investitore od nepotrebnih rizika, dok se ne uspostavi red u ovoj oblasti. Sličnim pravcem mogu krenuti Koreja, Japan, Rusija i ostale zemlje. Trenutna situacija na ICO tržištu je pogodna da se tržište otrese sopstvenog viška, da se reorganizuje i preporodi, kao razumnije i udobnije mesto za investiranje.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori