Tereza Mej pod pritiskom Laburista i EU nastavlja pregovore o Bregzitu

1

Nedavni nastavak pregovora oko izlaska V.Britanije iz EU za Terezu Mej je doneo povećanje pritiska sa obe strane: sa jedne su Evropski pregovarači koji pritiskaju britansku premijerku da „igra otvorenih karata“, dok se sa druge strane oseća snažno delovanje opozicione Laburističke partije koja pokušava da pridobije sve domaće kritičare britanske politike na svoju stranu.

Naime, Laburisti su izašli sa stavom da žele da Velika Britanija ostane deo jedinvstenog evropskog tržišta i carinske unije do četiri godine nakon zvaničnog napuštanja bloka – u pitanju je predlog koji zadovoljava privredne i finansijske krugove. Sa druge strane, vladajuća Konzervativna partija želi da Britanija napusti jedinstveno tržište tokom 2019 godine, ali za takvu odluku nema parlamentarnu većinu.

Ovaj predlog Laburista je izgleda stigao u nevreme, taman kada je ionako podeljeni kabinet premijerke Mej počeo da postiže koncenzus o tome šta je Bregzit zapravo i kako treba da izgleda u prvim godinama nakon raspada. Ipak, naredna runda pregovora o napuštanju EU je zakazana i očigledno se stvari u Britaniji odvijaju po receptu: red domaće politike, red pregovora i tako u krug.

_ABU7977, 7977

_ABU7977, 7977

„Sad postoje ozbiljni izgledi da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u carinskoj uniji zauvek“ – objavio je na tviteru g.Čarls Grant, direktor Centra za evropske reforme. „Ali, za tako nešto je potrebno nekoliko Torijevaca pobunjenika“ – naglasio je on.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori