Akcije kompanije TESLA izgubile 7% vrednosti

tesla

Vrednost kapitala kompanije Tesla Motors je u prošlu sredu opala za sedam procenata. Ovo je najveći pad u procentima u poslednjih godinu dana. Glavni uzrok je svakako zastoj u isporukama naručenih vozila, koji je značajno ispod očekivanog. Ipak, akcije proizvođača luksuznih električnih automobila i dalje ostaju iznad očekivane vrednosti od strane analitičara, ocenjuje Rojters.

Ne zaboravimo da je u aprilu ove godine Tesla Inc (TSLA.O) smenio General Motors (GM.N) sa prvog mesta najvrednijih kompanija u automobilskoj industriji. Praktično, po prvi put u eri modernih automobila, najvrednija američka fabrika se ne nalazi u Detroitu, već u Silikonskoj dolini. Oslanjanje na moderna softverska rešenja i vrhunsku tehnologiju su očigledno dala rezultat.

U sredu, vrednost jedne akcije kompanije Tesla je vredela 327.09 dolara, što znači pad od 7.2%, što je najveći dnevni pad izražen u procentima još od 22 juna 2016, a usledio je nakon pada od 2.5% koji je zabeležen u ponedeljak, kada je postalo jasno da je isporuka prve polovine naručenih vozila ispod očekivanja.

1

Analitičar iz kuće Cowen and Company je dao sledeće viđenje: „Mi vidimo akcije kompanije Tesla kao precenjenu priču čijim se akcijama trguje po cenama koje su velikom raskoraku u odnosu na naše prognoze“.

Ipak, većina analitičara ocenjuje da će vrednost kompanije da naraste do vrednosti između jedne i po i dve i po milijarde dolara u nekom trenutku, pre svega zbog činjenice da je Tesli neophodna dokapitalizacija.

Uprkos solidnom padu, akcije Tesle su za 53% veće u odnosu na vrednost s početka godine.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori