Reakcije tržišta na izbor Makrona za predsednika Francuske

1

Pobeda bivšeg bankara Emanuela Makrona na francuskim predsedničkim izborima pogurala je French index na najvišu vrednost u poslednjih devet godina. Evropski bondovi i akcije su iznenada skočili nakon što su investitori osetili veliko olakšanje.

Francuski Cac index je porastao za više od 4% i pri tome dostigao devetogodišnji maksimum, što je ujedno najveći dnevni rast još od avgusta 2015 godine. Jednom rečju, pobeda Makrona nad ultradesničarskim kandidatom Marin Le Pen u drugom krugu predstavljala je sigurnu opkladu. U 1. krugu predsedničkih izbora Makron je osvojio 23.75%, a Le Penova 21.53%.

2

Finansijski analitičari su opisali stanje na grafikonu kao veliko olakšanje: Nakon inicijalnog skoka, ne očekujemo da će francuski predsednički izbori na dalje uticati na tržišna kretanja – rekao je Li Hardman, analitičar MUFG.

Na Volstritu je takođe primetno smanjenje napetosti, prvenstveno kroz rast Dow Jones Industrial Average od približno 1% tokom pauze za ručak. Takođe, Nasdaq Composite technology je takođe dosegao najvišu vrednost u istoriji.

3

Majkl Hjuson, CMC analitičar je rekao: „Za tržišta, ovo je bila najmanje loša opcija, da gospodin Makron pobedi Marin Lepen. Ipak, on će se suočiti sa istim problemima sa kojima se se borili prethodni francuski predsednici, a to je hroničan nedostatak političkog jedinstva i mnogobrojne političke podele koje mu značajno sužavaju manevarski prostor za sprovođenje ozbiljnih promena.“

Sa stanovišta globalnih ekonomskih tokova, pobeda Makrona nikako ne može predstavljati ozbiljniji zamajac za jačanje globalnog rasta, dok je eventualna pobeda Lepenove mogla biti solidan pokretač u suprotnom pravcu. Predstojeće leto će u tržišnom smislu pre svega zavisiti od poteza nove američke administracije i dešavanja u Kini.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori