GAP trgovina

1

Mnogi trejderi često znaju da budu nezadovoljni rezultatim nakon zatvaranja pozicije zbog pojave gapova. Šta je GAP na Forex tržištu? To je razlika u između cene zatvaranja na kraju prethodnog dana i cene otvaranja narednog dana. Cenovni gap ili jaz je važna pojava sa aspekta tehničke analize, zato što pomaže da se uoče snažne promene na tržištu.

STRATEGIJA TRGOVANJA UZ POMOĆ GAPOVA:

  • Valutni parovi: EURUSD, GBPUSD, EURJPY, GBPJPY

  • Verovatnoća zatvaranja gapa – oko 70%

  • Vremenski okvir: M30

  • Vreme trgovanja: Pola sata nakon otvaranja tržišta prvog dana u nedelji

Ako dobro proučite ovaj fenomen, videćete da gapovi mogu predstavljati dobru osnovu za kreiranje profitabilne strategije. Naime, moguće je uspostaviti odličan sistem za trgovanje koji se bazira na upotrebi nedeljnog gapa koji se formira između cene zatvaranja na kraju poslednjeg dana u nedelji i cene otvaranja prvog dana u novoj radnoj nedelji. Osnovna pretpostavka je da je gap zapravo posledica velike tržišne volatilnosti i špekulativnih radnji, tako da otvaranje pozicija u suprotnu stranu u odnosu na aktuelni trend mogu predstavljati profitabilan posao u narednih nekoliko dana nakon pojave gapa.

Na slici ispod možete videti tipičan primer gapa:

2

Zašto se gap tokom nedelje najčešće zatvori?

Pa, kada se početkom nove radne nedelje tržište otvori tako da je cena otvaranja mnogo veća ili mnogo niža od cene na zatvaranju prethodne nedelje, tada postoji veliki broj aktivnih naredbi ili čekajućih naredbi za kupovinu, odnosno prodaju. Posledično tome, postoji veliki broj Stop loss naredbi koje su locirane jako blizu cene zatvaranja u petak, poslednji dan u nedelji. Market mejkeri to vide kao priliku da pokušaju da izbace iz igre sve one koji imaju tako postavljene stop loss-ove i prosto preuzmu njihov novac.

Kako trgovati u slučaju pojave gapa?

Čini se vrlo jednostavno…samo treba kupovati ili prodavati u smeru zatvaranja gapa i to je to. Međutim, nije baš tako. Prvo, praksa je pokazala da nisu svi valutni parovi pogodni za ovaj vid trgovine i drugo, postoji jasan obrazac kod ulaska. Sem toga, korektno postavljanje stop loss-a je više nego značajno, jer se cena često kreće u suprotnom pravcu pre zatvaranja gapa.

3

Kao što je već rečeno, ne donose svi valutni parovi dobre rezultate u trgovini u pravcu zatvaranja gapa. Statistički pokazatelji nam govore da je uspešnost od oko 70% karakteristična samo za uzak krug valutnih parova, kao što su: EURUSD, GBPUSD, EURJPY, GBPJPY. Valutni par EURUSD ima verovatnoću zatvaranja gapa od 66%, što predstavlja najnižu vrednost među navedenim valutnim parovima.

Drugim rečima, koristite samo ova 4 valutna para ako trgujete u pravcu zatvaranja gapa. Čak možete isključiti valutni par EURUSD i ostaviti samo tri para u igri.

Pogledajte video na sledećem linku, gde je jasno prikazana profitabilna trgovina na gapovima.

http://www.youtube.com/watch?v=h5hhoAuS9vU

Još jedna bitna stvar za trgovinu na gapovima: možete koristiti bilo koji vremenski okvir, dok je po nama najprikladniji M30. Svaka sveća predstavlja vremenski period od 30 minuta, dok je na ekranu prikazan period od 7 dana. Dakle, kada se tržište otvori i primetite da se između zatvaranja u petak i cene otvaranja u ponedeljak pojavila cenovna razlika od najmanje 20 pipa, to znači da imamo gap i da možemo da ga iskoristimo za otvaranje pozicije. Ako je ta razlika manja, reda veličine 10-15 pipa, tada ne možemo govoriti o gapu već o normalnoj fluktuaciji cena. Dakle, razmatrajte gap samo ako je veći od 20 pipa.

Naredni korak nakon što ste uočili gap, jeste određivanje cenovnih nivoa za postavku TP i SL nivoa.

4

TP postavite malo iznad/ispod najviše/najniže tačke poslednje zatvorene sveće u petak. Cilj u našem slučaju je oko 45 pipa. SL nivo postaljate nakon što ste odredili TP nivo po sistemu:

SL=1,5xTP

Imajte na umu da svako dalje povećavanje SL nivoa ugrožava profitabilnost sitema. Ako smanjite SL na 1,4xTP recimo, tada povećavate rizik od gubitka, zato što cena nakon pojave gapa pre nego što krene u pravcu njegovog zatvaranja obično nastavi da se kreće u smeru povećanja gapa, ili tokom zatvaranja značajno fluktuira, pa može aktivirati SL.

Hajde da se vratimo na primer i izračunamo konkretne brojke. Take profit je aproksimativno određen na 45 pipa. Dakle TP=45:

5

Sledi: SL=1,5×45=67.5. Zaokružićemo to na 68 i dodati još par pipsa zbog nepredviđene fluktuacije. Dolazimo do brojke da je SL=70-71. Nekada možete primetiti da se cena ne kreće kako ste predvideli tj. ne kreće se u pravcu zatvaranja gapa, ali još uvek nije aktivirala SL. Naime, nekada se gap brzo zatvori, kroz samo par sati, a nekada mu treba i čitav dan. Dakle, ako gap ne počne da se odmah zatvara, ne paničite, to je normalno!

NA KRAJU ZAPAMTITE SLEDEĆA PRAVILA!

  • Gap mora da ima najmanje 20 poena

  • Poziciju otvarate nakon formiranja prve sveće M30, nakon otvaranja tržišta

  • Cilj postavljate tako da bude 3-4 poena iznad/ispod najviše/najniže tačke na poslednjoj M30 sveći u petak

  • Stop loss = Take Profit X 1,5

Nadamo se da vam se svideo naš članak! Srećna trgovina!

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori