Savet: Kako očuvati zdrave finansije

15.-last

Najveća briga građana Evrope je najverovatnije vezana za stanje ličnih tj. porodičnih finansija. Većina građana želi da ima zdrav kućni budžet, tako da kada odluče da kupe neku vrednu stvar ili da investiraju u nešto, da ta namera ne predstavlja veliki problem.

Lično budžetiranje, računovodstvo i uspostavljen balans između prihoda i rashoda predstavlja najracionalniji način upravljanja novcem i vodi ka maksimiziranju ličnog finansijskog uspeha. U narednih nekoliko pasusa, objasnićemo korake koji se zasnivaju na navedenim principima i koji će vas dovesti do ozdravljenja ličnih finansija:

Isplatite svoje dugove. Efikasnije ćete upravljati svojim budžetom ako isplatite kredite i dugove po kreditnim karticama, dozvoljenim minusima itd. Ovo nije lako i može potrajati, ali je svakako prvi i najvažniji korak. Pre svega, dugovi su nepoželjni, jer ograničavaju vaše mogućnosti u pogledu investiranja ili sticanja pokretne imovine. Dakle, analizirajte svoju zaduženost, kreirajte izlaznu strategiju u pogledu otplate dugova, pogotovo onih kod kojih je kamatna stopa značajna. Učinite to što je pre moguće ili bar krenite od najlakšeg koraka koji glasi: ne odlažite plaćanje svojih obaveza, već se trudite da ih izmirite ranije. Makar i za jedan dan, ali svaki put – bez odustajanja.

Smanjite troškove. Lako za reći, teško postići. Međutim, nije baš tako. Pokušajte da izračunate sve troškove koje imate na mesečnom nivou i sigurno ćete pronaći način za redukovanje istih. Bilo bi idealno kada bi ukupna suma vaših osnovnih troškova bila manja od ukupnih primanja. Tada imate dobru osnovu za uštedu koju možete plasirati na razne načine. Ako ništa drugo, onda u prevremenu otplatu postojećih dugova.

Posegnite za dodatnim finansijskim obrazovanjem kako biste bili u stanju da svoje finansijske planove sprovedete u delo. Ključ zdravih finansija leži u obrazovanju. Pod obrazovanjem podrazumevamo čitanje stručnih knjiga, časopisa, blogova, pohađanje kurseva, jednom rečju činiti sve kako bi bili bolje informisani i kako bi mogli da finansijski rastemo

Na kraju, zdrave finansije predstavljaju produkt vase sposobnosti da delujete i donosite odluke. One su povezane sa vašim naporima, zalaganjem, motivacijom i istrajnošću u nameri da sačuvate svoj novac. Uz malo sreće, uspeh je garantovan!

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori