Greške koje treba izbegavati u trgovini

3

Nesumnjivo je da svi trejderi greše, neki manje neki više, neki samo ponekad. Međutim, najveći broj grešaka se javlja zbog pogrešno postavljenog sistema koji navodi trejdera da otvori poziciju, iako je realan rizik isuviše veliki. Drugim rečima, trejderi najčešće greše, jer ne poznaju dovoljno svoje lične psihološke barijere koje utiču na njihove konačne odluke.
Kada govorimo o greškama, pojam greške se obično vezuje za gubitak novca tj. ako ne gubimo novac znači da ne grešimo. Pa, nije baš sasvim tako. Nepoštovanje osnovnih principa i pravila trgovanja, pa čak iako to ne dovodi odmah do gubitka novca predstavlja grešku. Evo nekoliko najčešćih grešaka koje treba izbegavati tokom trgovine na finansijskom tržištu:
Ne vršenje analize tržišta. Ovaj propust dovodi do pogrešnih mišljenja o trendovima, što posledično vodi ka pogrešnim odlukama. Veoma je važno vršiti analizu tržišta pre ulaska na tržište, proučiti kako dugoročne, tako i kratkoročne preglede i grafikone.
Nedostatak plana za trgovanje. Nemati plan znači nemati strategiju, znači nemati pravila kojih se treba držati, znači nemati jasnu viziju koliki profit želim da ostvarim i koliki gubitak mogu da podnesem. To posledično dovodi do prekomerne trgovine, potpunog gubitka kontrole i vrlo brzog zatvaranja trgovinskog računa.
Trgovina profiv trenda. Mnogi trejderi, bez obzira da im je ovo pravilo poznato, vole i često trguju protiv trenda, iako su svi parametri tehničke analize jasno protiv takvog postupanja. Dakle, nema trgovanja protiv trenda bez jasnih signala da će do promene trenda uskoro doći.
Izostanak Stop Loss-a. Svaki trejder zna ili treba da zna da proceni nivo dopuštenog rizika za svaku trgovinsku operaciju ponaosob, te da na osnovu toga zaštiti sebe od neželjenog tržišnog kretanja. Ukoliko to ne učini, pre ili kasnije pretrpeće gubitke značajno veće od onih koje može da podnese.
Neadekvatno upravljanje rizikom. Veoma je važno znati da pravilno procenite stopu rizika pre nego što otvorite poziciju. Bilo koju i bilo kad. Rizik je uvek na prvom mestu. Samo dobro odmeren nivo rizika može dovesti do profita.

Greške su sastavni deo posla, na greškama se uči i njihov broj se smanjuje tokom vremena. Na posletku, uz dobro razvijenu strategiju, veliki broj grešaka se može izbeći, a one koje su gore navedene treba izbegavati od prvog dana! Stalno pronalaženje rešenja i preduzimanje mera dovodi trejdera do toga da svoje greške pretvori u dragoceno iskustvo, a sebe u uspešnog profesionalca na Forex tržištu!

Srećna trgovina!

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori