Zašto je važno da vodim trgovinski dnevnik?

222

Mnogi trejderi se pitaju zašto je potrebno voditi dnevnik trgovanja kada se sve trgovinske operacije čuvaju kod brokera i mogu se u svako doba pregledati. Odgovor leži u sledećem: vođenje ličnih beleški predstavlja deo pametne strategije kojom se mogu poboljšati rezultati i podići samopouzdanje u radu. Ova alatka je veoma korisna u upravljanju sopstvenim performansama. Ako u običnoj svesci zabeležite koje ste pozicije otvorili, to će vam biti od velike pomoći u budućnosti.

Evo nekoliko konkretnih razloga:

  • Prvi razlog je to da ćete imate kompletan  istorijski zapis nadohvat rukeJasno stanje na računu sa svakom pojedinačnom trgovinskom operacijom koju ste realizovali, uključujući sve propratne efekte i zabeležene komentare koje ste u tom trenutku smatrali značajnim. Dakle, vaš dnevnik ne predstavlja samo prost zbir podataka o otvorenim i zatvorenim pozicijama, već vam omogućuje jasan presek stanja i pruža realnu sliku o sopstvenoj uspešnosti.

 

  • Dnevnik trgovanja predstavlja zgodnu alatku za planiranje, jer predstavlja realan izvor informacija o okolnostima u kojima ste donosili konkretne trgovinske odluke. To vam omogućuje da se pre svake naredne odluke vratite u prošlost i pronađete sličnost sa trenutnom situacijom jer, istorija se ponavlja i ranija iskustva vam mogu biti dragocena ako ih stavite u focus. Na taj način će vam biti puno lakše da procenite rizik u koji smete da se upustite, kao i da odredite target – visinu profita. Dakle, dnevnik predstavlja osnovni metod za planiranje trgovinskih operacija.

 

  • Sledeći važan razlog jeste mogućnost verifikacije metodologije za trgovanje koju koristite. Moći ćete da vidite koliko je vaš sistem efikasan u različitim tržišnim uslovima i da prepoznate njegove potencijale u odnosu na dominantan tržišni trend, granice tržišnih kretanja, različite vremenske grafikone itd. Videćete uticaj vaših odluka na konkretne rezultate, u smislu izabrane TP i SL nivoe.

 

  • I na kraju, najvažnija vrednost vođenja beleški leži u mogućnosti da neke stvari koje nisu dobre, prepoznate kao ustaljenu matricu ponašanja, što predstavlja odličnu polaznu osnovu za promenu sopstvenih navika. Loših navika. Dokazano loših navika, jer brojevi ne lažu ako vi pomalo lažete sebe. Tako ćete podići samopouzdanje, poboljšati planiranje i voditi računa o profitu i gubicima na pravi način. Ako sebe smatrate gubitnikom, takvo razmišljanje će postati prošlost. Ne zaboravite značaj emocionalnog faktora u profesionalnoj trgovini. Samopouzdanje je lek za strah i pohlepu, dva najveća neprijatelja trejdera.  

 

Dakle, ako se čvrsto držite vašeg dnevnika, moći ćete da napravite dobar plan koji će sadržati sve potrebne parametre za uspešno trgovanje. Imaćete mogućnost da razvijate i ocenjujete sopstvene veštine, što je izuzetno važna stvar za posao koji se zove: postati uspešan u svom poslu. Počnite da vodite svoj trgovinski dnevnik i on će postati vaš ključ uspeha u budućnosti.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori