Trgovina uz pomoć Moving Average indikatora

2

Danas ćemo dati kratak ostvrt na vrlo profitabilnu strategiju trgovanja koja se zasniva na korišćenju MA indikatora. Za primenu ove strategije je neophodno prethodno iskustvo. Dakle,ona nije namenjena početnicima, ali ako vas ipak interesuje da saznate na koji način profesionalni trejderi ostvaruju velike profite, slobodno pročitajte ovaj članak. Biće vam jako koristan.

 

Strategija trgovanja zasnovana na Moving Average indikatoru se može koristiti na bilo kojoj platformi za trgovanje, na vremenskim okvirima u rasponu H1-D1 i prvenstveno sa valutnim parovima EUR/USD, GBP/USD, USD/CHF i USD/JPY.

 

Često se na tržištu dešava situacija kada nakon jakog impulsa u jednu stranu, cena kreće suprotnu stranu ka najbližoj liniji otpora ili podrške. U tom slučaju, umesto linija otpora/podrške koristimo moving average i naš zadatak je da otvrimo poziciju u trenutku kada je verovatnoća promene trenda izuzetno velika.

 

Istovremeno se koriste tzv. spore MA linije, sa periodom 150 i 365, a u cilju potvrde povlačenja koristi se eksponencijalni MA sa periodama 6 i 25.   

 

Trgovinu treba obavljati na grafikonima između H4 i D1, što predstavlja optimalan vremenski okvir. Dalje ćemo tragati za dodatnim potvrdama na manjim vremenskim okvirima što će redukovati broj lažnih signala tj. otvaranja. Dakle, ako trgujete na D1, koristite za analizu H4, ako trgujete na H4, onda tražite potvrdu signala na H1 itd.
Bez obzira na činjenicu da ova strategija nije nepogrešiva i da može dovesti do gubitaka, dugoročno gledano vrlo brzo ćete gubitke pokriti velikim profitima na osnovu snažnih kretanja na tržištu.

3

Na koji način otvarati pozicije:

 

Otvorite poziciju Buy kada:

 

Cena preseče sporu MA liniju.

SMA 6 se nalazi na istom ili višem nivou u odnosu na sporu MA liniju.

Kada cena dodirne eksponencijalnu MA. Tada pređite na manji grafikon i čekajte signal za preokret. Ubuduće treba da ignorišete dalje dodire sa MA linijom jer otvarate poziciju isključivo nakon prvog snažnog povlačenja.

Isto važi i za prvi dodir spore MA ili 25 MA linije.

Ako ste prepoznali signal na H4 grafikonu, sačekajte potvrdu na H1 grafikonu i otvorite poziciju na probijenoj liniji otpora. Postavite Stop Loss u nivou lokalnog maksimuma. Takođe, postavite Take Profit nivo tako da je po visini duplo veći od Stop Loss-a.

 

Otvorite pozciju Sell u slučaju da:

 

Cena preseče sporu MA liniju odozgo na dole.  

MA 6 se nalazi na istom ili nižem nivou u odnosu na sporu MA liniju. Kada cena dodirne EMA liniju, pređite na niži grafikon i čekajte dopunski signal. Dalje dodire takođe ignorišite.

Isto važi i za prvi dodir sa sporom MA ili linijom 25 MA.

Što se tiče veličine pozicije, ona treba da bude standardna: 1-3% po trgovinskoj operaciji.
Trgovina uz pomoć MA indikatora je moćno oružje u rukama pametnih trejdera. Kako biste to oružje mogli uspešno da iskoristite, trgujte samo tokom prvog povlaćenja ka „teškim“ MA linijama (150 i 365) i tragajte za pravim momentom ulaska na tržište koji podrazumeva analizu manjeg grafikona. Takođe, možete koristiti i sopstvene filtere na koje ste već navikli, jer uspešna strategija je ona strategija koja vam najviše leži i zato je trebate dodatno prilagođavati sopstvenim potrebama.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori