Psihologija trgovanja: Kako da preuzmete kontrolu nad svojom trgovinom

1

 

Ovaj članak se bavi pitanjima koja su od od velikog značaja za psihologiju trgovanja. U pitanju je vrlo važna tema, pogotovo zbog onih trejdera koji u želji da što pre „oduvaju“ tržište, vrlo brzo ostanu bez svoje investicije.  
Upravo iz tog razloga svaki trejder mora kontinuirano raditi na sebi, da unapređuje svoja znanja i veštine što na kraju rezultuje povećanjem ostvarenog profita. Ukoliko zaista želite da vaša trgovina bude uspešnija, sledite sledećih nekoliko pravila:

  1. Učite neprekidno. Tako ćete otkriti nove metode tehničke i fundamentalne analize, isprobaćate neke od njih i vrlo brzo zaključiti koje su najpopularnije metode i zašto je to tako. T
  2. Tragajte za novim metodama istraživanja tržišta. U istraživanju tržišta je najvažnija identifikacija novih pravila, njihova implementacija i definisanje sopstvenih pravila i ciljeva u poslu. To je ključni faktor za profesionalni razvoj. Kao prvi korak, testirajte svoju strategiju koristeći istoriju trgovanja.
  3. Proučavajate istoriju kretanja finansijskih instrumenata. Kao što znate, istorija se ponavlja. Proučavanjem istorije kretanja cena saznaćate mnogo o budućim tržišnim kretanjima.
  4. Morate zabeležiti sve značajne događaje na tržištu. Zapamtite da je čuvanje podataka od ključnog značaja za istraživanje. Istraživanje samo po sebi nema smisla ako ne beležite podatke do kojih dolazite. Dakle, zabeležite sve: vaše planove i njihove rezultate, reakcije tržišta na određene događaje i/ili ekonomske indikatore. Takođe, ne zaboravite da pišete i o svom psihološkom stanju tokom trovinske sesije.  

 

Samo aktivan i disciplinovan trejder može uspeti na tržištu.

 

Morate da sačekate „pravi trenutak“ tj. pravu cenu.

  • Morate biti spremni da čekate. Strpljenje je jako bitno, jer je iz psihološkog ugla jako nezgodno to takozvano čekanje pravog trenutka ili čekanje da cena dostigne vrednost koju ste ranije definisali kao tačku ulaska na tržište. Postavljanje odloženih naredbi donekle relaksira ovu situaciju, ali ako ste jako nestrpljivi, možete imati problem tj. želju da intervenišete i menjate ranije donete planove. To nikako nije dobro. Budite strpljivi i dosledni sebi i svojoj strategiji.
  • Kada tržište dođe do nivoa koji ste odredili kao kritičan u pogledu ograničavanja gubitka, delujte brzo i ne osvrćite se. To je to. Ne može svaka trgovinska operacija biti uspešna.
  • Kada se tržište približava nivou koji ste odredili kao kritičan u pogledu visine profita takođe delujte brzo i zatvorite poziciju. To je to. Nemojte postati pohlepni i stalno podizati lestvicu, jer će se to okrenuti protiv vas.  

 

Donošenje pravilnih odluka i efikasno upravljanje rizicima je verovatno najveća sposobnost koju trejder može da ima.

 

Nemojte ništa da radite bez plana
Detaljan plan za trgovanje će vam pomoći da neutrališete uticaj spontanih i negativnih emocija. Uz plan, biće vam neuporedivno lakše da pravilno i objektivno pristupite tržištu.

Ne obazirite se na glasine i tuđa mišljenja
Nemojte deliti svoja mišljenja i predviđanja i nemojte obraćati pažnju na to što drugi govore ma koliko ih poštovali.

Nemojte dozvoliti emocijama da utiču na vašu trgovinu

Kada se u trgovinu umešaju emocije, stvar se obično završi sa velikim gubicima. Šta je rešenje? Pa, ukoliko osećate da je rezultat vaše planirane akvizicije prilično neizvestan, jednostavno investirajte samo mali deo depozita i trgujte po svom planu.

Nadamo se da će vam gore navedene informacije biti od koristi i ne zaboravite da nas kontaktirate u slučaju da vam je potrebna bilo kakva dodatna informacija!    

 

 

 

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori