PROGNOZIRANJEM DO PROFITA NA BERZI (by Vladimir Veličković)

^B7F290E316B9C9A987693686CA4FF6E5555F5A8FE5611E500E^pimgpsh_fullsize_distr

Prognoziranje na finansijskom tržištu je neizbežan deo svakodnevnih aktivnosti trejdera. Međutim, prognoziranjem se ne dobija konačno rešenje šta će se dešavati u narednom periodu, već možemo analizom podataka samo da utvrdimo najviše verovatan sled događaja, i u skladu sa tim da se opredelimo za odgovarajuće pozicije.

Banke u svom prognoziranju koriste jako veliki broj ulaznih informacija, izveštaje međunarodnih institucija, indikatore kao što su inflacija, poverenje kupaca, BDP, a zatim to porede sa sličnim dešavanjima u istoriji, primenjuju razne ekonometrijske modele, i prave smernice u svojim aktivnostima i odlukama. Takođe, banke često primenjuju i „stress testove“, simulacije događaja gde posmatraju kako će se situacija odraziti na finansijske instrumente, ukoliko znatno promene ključni podaci.

Trejderi sa druge strane imaju pristup i ovim i drugim podacima, u vidu raznih dokumenata, novinskih tekstova, najava u ekonomskom kalendaru… Ova godina, puna je ekonomsko-političkih dešavanja. Tek se očekuje konkretizacija Trampove politike, Tereza Mej će imati velikog posla u sprovođenju Brexita, dok istovremeno treba da ohrabri velike finansijske kuće da ne napuštaju London. Primetan je zaokret sa monetarne na fiskalnu politiku, kao i pravljenje jaza izmedju jakog dolara i ostalih svetskih valuta. To stvara dodatak pritisak na odluke centralnih banaka, kao i kretanje svetskih valuta.

Svetski ekonomisti izrazili su svoju zabrinutost razvojem događaja i na ekonomskom forumu u Davosu. Nekoliko ključnih poruka sa samita bi moglo da se izvuče u sledećem:

– Trampov populizam je rizičan

– Ray Dalio (Bridgewater): Kupovina akcija, rasprodaja obveznica

– Lloyd Blankfein (Goldman Sachs): Zatvaranje granica će osiromašiti zemlje

– Jamie Dimon (JP Morgan): EU rizici od izborne godine

– Christine Lagarde (MMF): Kriza srednje klase

U susret gustom ekonomskom kalendaru, prvi kvartal 2017, čini se da će, bar što se tiče valuta, doneti sledeća očekivanja:

USD – Ravnoteža između Trampa i Jelen

EUR – Očekivano slabljenje posle izbora u Francuskoj

GBP – Smirivanje u odnosu na EUR, Mogući pad u odnosu na USD

CHF – Pritisak na SNB i njihove „odbrambene snage“

CAD – Pod pritiskom zbog dešavanja u USA

AUD, NZD – Dešavanja u Kini će odrediti pravac

Prognoziranje ne treba da se završi samo na pukom pretpostavljanju daljih dešavanja, već određivanju naših aktivnosti u skladu sa tim. Primena prognoze u dnevnoj trgovini objašnjena je i na sledećem snimku:

https://www.youtube.com/watch?v=z36bdVnizp8&feature=youtu.be

Vladimir Veličković – ProfitPoint expert.

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori