Lični razvoj: izlazak iz zone komfora

cz

Ponekad se susrećemo sa situacijama kada nam postaje jasno da neke stvari u svom životu moramo da menjamo. Da tražimo nova ili neobična rešenja, ali nas strah od nepoznatog često u tome sputava. Slažete se? Postoji neki unutrašnji glas koji nam govori: OK…to nije loša ideja, međutim da li je sve to vredno promena?

Činjenica je da se svi krećemo, živimo i radimo unutar određenih granica tj. u okviru onog što nam je dobro poznato. Koče nas isti principi, radimo iste beskorisne stvari, razmišljamo na isti način. Iskakanje iz ustaljenog šablona je teško i neprijatno. Navedeni šablon predstavlja našu zonu komfora.

Zona komfora u bukvalnu smislu predstavlja prostor za stanovanje u kome se osećamo prijatno i sigurno. Međutim, možemo je definisati i kao ustaljeni obrazac ponašanja. Sveukupno, ona predstavlja naš stabilni svet u kome nam je sve poznato, sigurno i predvidivo. Drugim rečima, u pitanju je stanje uma u kome se osećamo spokojno. Svaka pomisao na promenu (uključujući i dalje obrazovanje, lični razvoj itd.) koja podrazumeva izlazak iz uspostavljene zone komfora čini nas nespokojnim.

Problem leži u tome što naš mozak svaku promenu doživljava kao potencijalni rizik. Posledica toga  je da potpuno zdrava osoba odlaže izlazak iz zone komfora prilično dugo i ne želi da učini bilo kakav napor kako bi poboljšala svoj položaj u društvu kroz lični razvoj, obrazovanje, usavršavanje i sl. Time počinje neprimetna, spora tzv. puzajuća lična degradacija.

Pa, šta je rešenje? Pre svega, neophodno je da shvatite zašto ste uopšte zaglavljeni tu gde ste sada? Zato treba da odmah rasčistite sa samim sobom i pružite jasnu reakciju u prvoj nadolazećoj situaciji ili u razmišljanju o stvarima koje vas muče. Prva reakcija je najčešće strah. Konačno ste suočeni sa samim sobom. Jasno? Možete takođe osetiti uzbuđenje, radoznalost, želju za novim saznanjima, ali pre svega toga osetićete strah – taj destruktivni osećaj koji vam jasno stavlja do znanja da ne želite da napustite svoju zonu komfora. Zato pokušajte da ignorišete strah. Ma koliko to zvučalo nemoguće,zaboravite na strah jer je njegov zadatak da vas spreči da razbijete svoje unutrašnje barijere.

Iako se upravo tako osećate, ignorišite ideju da ste zaglavljeni u svojoj komfornoj zoni i da se ne možete pomaći. Ali, morate biti čvrsto rešeni da želite da promenite stvari u svom životu. Pre svega, potrebno je da shvatite da zaista zaslužujete više nego što trenutno imate. Možete imati bolji posao, bolje mesto za život, bolje socijalne veze…jednom rečju, bolji život.

Da, doći do svega toga je teško. Ali, pokušajte da krenete od svojih misli, da njih promenite na bolje. Da uklonite strah od akcije, da idete korak po korak, nivo po nivo do konačnog uspeha. Zato, pokušajte da investirate u svoj lični razvoj. To će biti signal vašem mozgu da vas vrednuje na pravi način, da steknete sigurnost u sebe i ostvarite briljantne pobede na životnom, ljubavnom i radnom polju. Srećno!

Daljim korišćenjem web-sajta saglasan sam sa upotrebom kolačića Više informacija

Podešavanje kolačića na ovom web-sajtu "dozvoljava upotrebu kolačića", a u cilju stvaranja što boljih uslova korisnicima za navigaciju na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš web-sajt bez izmena podešavanja, ili jednostavno kliknete na dugme "Prihvatam", smatramo da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Zatvori